Cine sunt pensionarii care ar putea beneficia de a treia majorare în anul 2024. Aflați cum este posibil și ce se întâmplă cu românii care au venituri ridicate

Autor: Diana Bostan

Unii pensionari ar putea beneficia de a treia majorare în 2024

Sursa: Pexels/ Arhivă

Vești bune pentru pensionarii din România cu venituri sub 3.000 de lei. Aceștia ar putea fi scutiți de plata impozitului.

În contextul anului electoral, Guvernul lansează o nouă promisiune menită să aducă beneficii pentru peste două milioane de pensionari. Planul propus analizează posibilitatea oferirii a trei majorări în cursul anului 2024. Cum va fi posibil?

Cine sunt pensionarii ce ar putea beneficia de a treia majorare în acest an

Această majorare ar urma să aibă loc prin eliminarea impozitului pentru pensiile cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, vizând astfel aproximativ un milion 200 de mii de pensionari.

Concomitent, acești beneficiari ar putea înregistra o creștere a veniturilor de până la 100 de lei. Planul are ca scop atenuarea impactului financiar asupra acestei categorii de pensionari și reprezintă un element important în contextul discuțiilor din anul electoral.

Citește și: Anunț important pentru o anumită categorie de români. Se schimbă modul de acordare al tichetelor pentru alimente

Premierul Ciolacu a făcut publică decizia sa politică de a implementa o scutire de impozit pentru pensiile sub 3.000

de lei, susținând că aceasta este justificată în lumina creșterii costurilor și a reducerii nivelului de trai. Cu toate acestea, această măsură ar genera o creștere semnificativă a cheltuielilor statului cu pensiile, estimată la aproape două miliarde de lei, stârnind îngrijorări cu privire la deficitul bugetar.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Economiștii avertizează că implementarea acestor majorări ar putea contribui la un deficit de peste 6% din PIB, în timp ce premierul manifestă optimism în privința impactului asupra economiei. Cu toate acestea, există și voci critice care exprimă îndoieli cu privire la reușita acestei strategii, în timp ce, în absența noilor majorări propuse, estimările economiștilor indică un deficit de peste 6% din PIB.

Schimbări în ceea ce privește acordarea tichetelor pentru alimente

Schimbări semnificative au fost implementate în ceea ce privește tichetele alimentare pentru anul 2024. Prin intermediul unei Hotărâri de Guvern adoptate miercuri, 31 ianuarie 2024, plafonul maxim de venituri pentru a beneficia de sprijinul material sub formă de tichete sociale electronice a fost majorat de la 1.700 de lei la 2.000 de lei.

Tichetul social electronic, cu o valoare nominală de 250 de lei, va fi acordat la fiecare două luni și poate fi utilizat exclusiv pentru achiziționarea de alimente și mese calde, având o perioadă de valabilitate de 12 luni de la data alimentării.

Citește și: Ce bani vor primi pensionarii din România după recalculare dacă au lucrat 24, 35 sau 45 de ani. Formula de calcul a fost modificată

Pe lângă această inițiativă, Guvernul a luat o altă măsură importantă pentru anul în curs, care constă în acordarea unui sprijin material sub formă de pachet cu alimente, cu o valoare maximă de 125 de lei, la fiecare 6 luni.

Această intervenție are drept scop asigurarea unui suport suplimentar pentru categoriile vulnerabile, cu accent pe satisfacerea nevoilor alimentare esențiale ale acestora.