Cine sunt pensionarii care pot beneficia de pensia socială. Documentele pe care românii trebuie să le depună pentru a primi un astfel de ajutor

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 06 aug 2024, 09:18

Pensia socială reprezintă pensia minimă de care beneficiază românii

Sursa: pexels.com

În condițiile în care tot mai mulți români se confruntă cu o pensie infimă, acordarea pensiei speciale reprezintă o modalitate de a face față mai ușor greutăților din ziua de azi.

Pensia socială este, de fapt, pensia minimă garantată în valoare de 1.281 de lei. Iată care sunt criteriile de acordare a unui astfel de ajutor și ce documente trebuie depuse.

Citește și: În ce zile trebuie să stea românii acasă, pentru a-și primi deciziile de recalculare a pensiilor? Anunțul făcut de șeful Casei Naționale de Pensii

Ce este pensia socială

Pensia socială reprezintă pensia minimă în valoare de 1.281 de lei. Aceasta reprezintă un plus pentru cei care nu au contribuit suficient la sistemul de asigurări sociale.

Pensia socială, cunoscută și sub numele de pensie minimă garantată, este un ajutor financiar acordat de stat pentru a sprijini persoanele vârstnice care nu beneficiază de o pensie suficientă.

Printre beneficiari se numără pensionarii din sistemul public de pensii, precum și cei din sistemul militar, cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie.

Dacă cuantumul pensiei lor este sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari, aceștia sunt eligibili pentru a primi pensia socială.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Oana Niculescu Mizil, despre motivul despărțirii de fostul partener de viață. „Dumnezeu îmi este martor că am încercat foarte mult.”

Criterii de acordare a pensiei sociale

Pensia socială se acordă în funcție de anumite criterii, pe care românii trebuie să le îndeplinească. Acestea sunt legate în principal de venituri și vechimea în muncă.

De asemenea, doar persoanele care au atins vârsta minimă de pensionare pot solicita o astfel de pensie. În prezent, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei.

Documentele necesare pentru obținerea pensiei sociale

Potrivit ziarulunirea.ro, există și excepții de la reguli, în funcție de condițiile de muncă specifice sau de perioadele lucrate în condiții deosebite sau speciale.

Citește și: Anumite decizii de recalculare a pensiilor urmează să fie anulate: Primele 100.000 de decizii au fost deja tipărite de Casa Națională de Pensii Publice

Dacă îndepliniți criteriile de acordare a pensiei sociale, atunci următorul pas e prezentarea următoarelor documente la Casa de Pensii:

-Cererea de pensionare: (se obține de la casa teritorială de pensii și trebuie completată cu informații personale și detalii legate de cariera profesională);
-Actele de identitate ale solicitantului
-Documentele doveditoare ale vechimii în muncă (incluse carnetul de muncă, adeverințe de la angajatori și alte documente care atestă perioadele de activitate profesională)
-Documentele care atestă veniturile