Cine sunt pensionarii care vor avea parte de majorări de până la 2.000 de lei în anul 2024. Se schimbă formula de calcul

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 23 ian 2024, 12:35

Unele pensii s-ar putea dubla în anul 2024

Sursa: PixaBay

Vești bune pentru pensionarii vulnerabili în anul 2024. Aceștia ar putea primi o majorare de până la 2.000 de lei în ceea ce privește cuantumul pensiei.

Un număr semnificativ de seniori așteaptă să beneficieze de o creștere notabilă a pensiilor, de cel puțin 2.100 de lei, în urma recalculărilor planificate pentru anul viitor. De remarcat că aceștia nu fac parte din categoria celor cu pensii speciale. Ministrul Muncii a dezvăluit detaliile noii formule de calcul în cursul acestei săptămâni. 

Majorări ale pensiilor în valoare de 2.000 de lei în anul 2024

Anul 2024 vine cu mari schimbări în sectorul pensiilor. Din data de 1 septembrie 2024, se anticipează că multe dintre pensiile românilor vor înregistra o creștere semnificativă de aproximativ 40%. În mod surprinzător, unele pensii ar putea să se dubleze. Cu toate acestea, introducerea unei noi formule de calcul și a unui nou index generează întrebări și preocupări, mai ales pentru cei care vor fi cel mai afectați de acest nou mecanism.

Citește și: Unde a muncit persoana ce încasează cea mai mare pensie din România? Un milion de români primesc pensia minimă

Un aspect deosebit de interesant privește posibilitatea ca anumiți români să beneficieze de o majorare semnificativă de 2.100 de lei la pensie. Această situație devine fezabilă în urma aplicării noii formule de calcul, care ține cont de detalii precum perioada de muncă și stagiul de cotizare.

Un exemplu concret luat în considerare în acest context a fost cel al unui român cu o pensie de 1.222 de lei în anul 2017, care a avut un stagiu de cotizare de 40 de ani, inclusiv 18 ani în agricultură, inclusiv în condiții considerate dificile. Acest individ a ieșit la pensie la vârsta de 58 de ani, acumulând 40 de puncte conform documentelor din 2017, dintre care 5 ani au fost înregistrati în condiții dificile, notează Playtech.ro.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Punctajul de pensie al acestui bărbat a fost de 39 de puncte. În anul 2019, cuantumul pensiei sale a crescut la 1.489 de lei, iar în 2020 a atins suma de 1.763 de lei. După recalcularea programată pentru 1 septembrie 2024, noul punctaj al pensiei va fi compus din 39 de puncte obținute inițial, la care se adaugă 0,5 puncte (corespunzătoare a doi ani de serviciu militar, calculate ca 0,25 fiecare).

De asemenea, se vor adăuga punctele de stabilitate, în total 11,75 puncte (calculat ca 5 puncte x 0,5+ 5 puncte x 0,75+ 5 puncte x 1).

Care este noua formulă de calcul a pensiilor pentru anul 2024

Noua formulă de calcul pentru pensiile din România presupune efectuarea unei operații de înmulțire între Valoarea Punctului de Referință (VPR), având o valoare de 81 de lei, și numărul total de puncte.

Citește și: Pensiile vor fi majorate de două ori în anul 2024 cu peste 13%. Anunțul făcut de ministrul Muncii

În ceea ce privește acest număr efectiv de puncte care intră în calcul, acesta este determinat ca suma a trei componente distincte: puncte de contributivitate, puncte stabilite și puncte pentru perioade asimilate și necontributive.

În specific, punctele de necontributivitate, care includ anii petrecuți în armată, perioadele de șomaj sau timpul petrecut la facultate, sunt evaluate la 0,25 puncte fiecare.

 


Episodul de azi al serialului „Totul pentru familia mea” este difuzat la Kanal D, luni, începând cu ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.