Un număr semnificativ de seniori așteaptă să beneficieze de o creștere notabilă a pensiilor, de cel puțin 2.100 de lei, în urma recalculărilor planificate pentru anul viitor. De remarcat că aceștia nu fac parte din categoria celor cu pensii speciale. Ministrul Muncii a dezvăluit detaliile noii formule de calcul în cursul acestei săptămâni.
Majorări ale pensiilor în valoare de 2.000 de lei în anul 2024
Anul 2024 vine cu mari schimbări în sectorul pensiilor. Din data de 1 septembrie 2024, se anticipează că multe dintre pensiile românilor vor înregistra o creștere semnificativă de aproximativ 40%. În mod surprinzător, unele pensii ar putea să se dubleze. Cu toate acestea, introducerea unei noi formule de calcul și a unui nou index generează întrebări și preocupări, mai ales pentru cei care vor fi cel mai afectați de acest nou mecanism.
Un aspect deosebit de interesant privește posibilitatea ca anumiți români să beneficieze de o majorare semnificativă de 2.100
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Punctajul de pensie al acestui bărbat a fost de 39 de puncte. În anul 2019, cuantumul pensiei sale a crescut la 1.489 de lei, iar în 2020 a atins suma de 1.763 de lei. După recalcularea programată pentru 1 septembrie 2024, noul punctaj al pensiei va fi compus din 39 de puncte obținute inițial, la care se adaugă 0,5 puncte (corespunzătoare a doi ani de serviciu militar, calculate ca 0,25 fiecare). De asemenea, se vor adăuga punctele de stabilitate, în total 11,75 puncte (calculat ca 5 puncte x 0,5+ 5 puncte x 0,75+ 5 puncte x 1).
Care este noua formulă de calcul a pensiilor pentru anul 2024
Noua formulă de calcul pentru pensiile din România presupune efectuarea unei operații de înmulțire între Valoarea Punctului de Referință (VPR), având o valoare de 81 de lei, și numărul total de puncte.
Citește și: Pensiile vor fi majorate de două ori în anul 2024 cu peste 13%. Anunțul făcut de ministrul Muncii
În ceea ce privește acest număr efectiv de puncte care intră în calcul, acesta este determinat ca suma a trei componente distincte: puncte de contributivitate, puncte stabilite și puncte pentru perioade asimilate și necontributive.
În specific, punctele de necontributivitate, care includ anii petrecuți în armată, perioadele de șomaj sau timpul petrecut la facultate, sunt evaluate la 0,25 puncte fiecare.