Categoriile de români care au prioritate pentru analizele medicale. Ce se întâmplă cu persoanele care au trecut prin Covid-19

Autor: Catalina Giol
Actualizat: 14 oct 2022, 09:40

Persoanele care beneficiază de prioritate pentru efectuarea analizelor medicale

Sursa: PixaBay

În urma ultimei Hotărâri de Guvern, s-a implementat o nouă regulă care constă în beneficierea de prioritate pentru efectuarea investigațiilor medicale pentru persoanele care au fost infectate cu Covid-19 și pentru cele care suferă de afecțiuni grave ce necesită monitorizare constantă.

Anul 2022 vine cu modificări în mai multe domenii de interes printre care se numără domeniul fiscal, cel educațional și cel cultural. Pe lângă acestea, în noul an, apar și schimbări care vizează domeniul sanitar, și mai ales persoanele care sunt sau care au fost infectate în trecut cu virusul Sars-Cov-2.

Cea mai importantă modificare recentă ce privește sistemul medical face referire la faptul că anumite persoane vor beneficia de prioritate pentru efectuarea investigațiilor paraclinice.

Iată care sunt persoanele care se bucură de întâietate pentru efectuarea viitoarelor analize sanitare:

Cine are prioritate pentru efectuarea analizelor medicale

Conform Hotărârii Guvernamentale nr. 80/2022 publicată recent în Monitorul Oficial nr.41, persoanele care suferă de anumite afecțiuni ce necesită monitorizarea constantă a evoluției bolii în cauză, pot beneficia de prioritate pentru efectuarea analizelor medicale. Aceste investigații trebuie făcute de specialiștii în domeniu în termen de maxim 5 zile de la data solicitării analizelor de către persoana în cauză, cu scopul rezolvării cât mai rapide a problemelor de sănătate, conform avocatnet.ro.

Pentru a putea beneficia de întâietate în efectuarea investigațiilor paraclinice, pacienții în cauză trebuie să facă parte din categoria de persoane care suferă de una dintre următoarele afecțiuni: boli oncologice precum leucemia sau cancerul, diabet, boli cardiovasculare, boli rare, boli cerebrovasculare sau boli neurologice.

Citeste si: Ce medicamente sunt eficiente împotriva Covid-19 și cum se pot procura

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pe lângă acestea, în rândul persoanelor care se bucură de prioritate pentru analizele medicale intră și cele care au fost diagnosticate recent cu coronavirus. Aceste persoane care au trecut prin boală pot beneficia de întâietate imediat după ce au încheiat boala, mai exact după încetarea perioadei de izolare la domiciliu sau, în cazul unor forme mai grave, după externarea din spital.

Alte modificări

Pe lângă această nouă regulă, Hotărârea de Guvern nr. 80/2022 publicată în Monitorul Oficial mai aduce încă o modificare în raport cu evoluția pandemiei de Covid-19, conform avocatnet.ro. În acest sens, se dorește stabilirea tuturor detaliilor de funcționare a centrelor speciale în număr de peste 230, pentru evaluarea și stabilirea tratamentului persoanelor infectate cu virusul Sars-Cov-2. Pentru persoanele care sunt infectate cu forme ușoare de Covid-19, acestea vor primi informații despre tratamentele aferente, urmând a fi izolate la domiciliu pentru a se trata singure, astfel încât să se evite supra-aglomerarea centrelor speciale.

„În centrele de evaluare se acordă servicii medicale tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României, care îndeplinesc condițiile prevăzute în anexa nr. 3 la Ordinul ministrului sănătății nr. 1.513/2020, cu modificările și completările ulterioare, fără a fi necesară prezentarea biletului de trimitere, pe baza confirmării infecției printr-un test antigen rapid sau test NAAT/RT-PCR identificat în platforma Corona Forms la momentul prezentării în centrul de evaluare”, se arată în Hotărârea Guvernamentală nr.

80/2022

Citeste si: Termenul minim pentru doza booster a vaccinului anti-COVID a fost redus. Valeriu Gheorghiță a dat vestea

Ce tratamente pot fi decontate

Noua Hotărâre de Guvern reprezintă o completare a HG 696/2021, care prevedea decontarea anumitor tratamente în cazul împlinirii unor condiții speciale. Astfel, pe lângă tratarea anti-Covid-19, Hotărârea prevedea faptul că afecțiunile pneumologice și cardiologice pot fi încadrate în categoria bolilor care necesită servicii conexe de kinetoterapie și decontarea valorii acestora.

În urma infectării cu virusul Sars-Cov-2, persoanele care suferă de o afecțiune cardiologică sau pneumologică pot avea simptome agravante și diferite complicații din cauza combinării afecțiunii în cauză cu Coronavirusul. Acest lucru poate pune în pericol viața pacientului în cazul în care el nu este tratat corespunzător într-un centru medical specializat.