Cine sunt persoanele care vor avea pensiile tăiate. Decizia a fost luată de Guvern!

Author: Lavinia Medrea

Decizia a fost luată de Guvern!

Sursa: PixaBay

Guvernul Ciucă a adoptat, în ședința de ieri, un proiect de lege prin care se scad pensiile de serviciu pentru personalul auxiliar din instanțe și parchete.

Proiectul adoptat de Guvernul Ciucă, ieri, nu va intra acum în vigoare, pentru că trebuie să fie adoptat de Parlament și introdus în Monitorul Oficial, relatează România TV.

Cine sunt persoanele care vor avea pensiile tăiate

Cine sunt persoanele care vor avea pensiile tăiate
[Sursa: PixaBay]

Prevederile din proiectul de lege adoptat de Guvern se aplică pentru:

  • grefieri, grefieri judiciari, grefieri de ședință și grefieri principali
  • specialiști IT, specialiști criminaliști și tehnicieni criminaliști
  • experţi criminalişti şi asistenţi criminalişti
  • secretari-dactilografi laborator expertize criminalistice
  • fostul personal auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti, al parchetelor de pe lângă acestea, al fostelor notariate de stat, precum şi al fostelor arbitraje de stat sau departamentale şi care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, beneficiază de o categorie de pensie din sistemul public de pensii
  • executorii judecătoreşti, pensionaţi anterior intrării în vigoare a Legii nr. 188/2000 privind executorii judecătoreşti, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu o vechime în această funcţie de cel puţin 20 de ani.

Citește și: Categoria de pensionari care primește mai mulți bani la pensie începând cu 1 martie 2023. Anunțul Guvernului

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”

Conform Ministerului Justiției,  „baza de calcul a pensiilor de serviciu a fost redusă substanțial, de la 80% la 65% din media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare”.

Cine nu va beneficia de pensia de serviciu

Personalul care chiar ulterior eliberării din funcție a fost condamnat definitiv ori pentru care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei pentru o infracțiune de corupție, o infracțiune asimilată infracțiunilor de corupție, o infracțiune de serviciu sau o infracţiune în

legătură cu acestea ori o infracțiune contra înfăptuirii justiției, săvârșite înainte de eliberarea din funcție, nu pot beneficia de pensiile de serviciu, ci doar de pensie în sistemul public, conform legii.

Citește și: Facturile pot fi plătite prin intermediul cardurilor de energie. Iată care sunt românii ce beneficiază de aceste carduri

Dacă se dispune clasarea, renunţarea la urmărirea penală, achitarea, încetarea procesului penal sau renunţarea la aplicarea pedepsei, acesta este repus în situaţia anterioară şi va primi pensia de serviciu de care a fost privat din cauza punerii în mişcare a acţiunii penale sau, după caz, diferenţa dintre aceasta şi pensia din sistemul public încasată după punerea în mişcare a acţiunii penale.

 


Într-un colț izolat al județului Buzău, în satul Pardoși, soții Nicolae și Stanca Chiriac duc o viață departe de agitația orașului, dar și de confortul unei comunități pline de viață.