Ministerul Muncii a dezvăluit normele de aplicare pentru viitoarea Lege a Pensiilor, programată să intre în vigoare în luna septembrie. Cu toate acestea, un anumit articol din normele metodologice a generat îngrijorare și panică în rândul pensionarilor. Există temeri că veniturile acestora, în ciuda promisiunilor de majorare, s-ar putea să nu beneficieze în totalitate de aceste schimbări, creând o incertitudine și mai mare cu privire la impactul real al reformelor propuse în domeniul pensiilor.
Veniturile anumitor români ar urma să scadă după procesul de recalculare al pensiilor
În centrul dezbaterilor se află articolul 125, care, prin prevederile sale privind recalcularea pensiilor, a generat îngrijorări cu privire la posibilitatea scăderii veniturilor seniorilor. Această dispoziție a stârnit discuții aprinse și speculații cu privire la impactul real al noii Legi a Pensiilor asupra beneficiarilor, alimentând îngrijorările cu privire la consecințele financiare ale reformelor propuse.
Normele de aplicare menționează că pensiile stabilite conform legislației anterioare intră în categoria pensiilor conform articolului 144 din lege și sunt supuse unui proces de recalculare automat, conform prevederilor articolului 155 din lege.
Potrivit antena3.ro, un pensionar care, conform noii legi, ar urma să primească 6.000 de lei, în timp ce pe legea veche deja beneficia de 8.000 de lei, va menține pensia actuală, fără nici o modificare. Problema apare în ceea ce privește indexarea pensiilor. În fiecare an, pensia va fi ajustată cu rata inflației, iar suma rezultată se va adăuga la acei 6.000 de lei. Dacă pensia ajustată nu reușește să depășească vechea pensie de 8.000 de lei, pensionarul nu va beneficia de creșterea indexată. Practic, pentru mulți pensionari, aceasta înseamnă că veniturile lor nu vor crește până când noua pensie nu va ajunge să depășească cea veche. Acest aspect complicat al indexării a stârnit îngrijorare și dezbatere cu privire la impactul real al noii Legi a Pensiilor.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Marius Budăi vine cu anumite precizări în acest sens
Marius Budăi, fost ministru al Muncii, a declarat, pentru sursa menționată anterior, faptul că o astfel de afirmație este eronată. El a subliniat ferm că nicio pensie nu va scădea, insistând asupra faptului că deține proprietatea asupra informațiilor pe care le transmite. Budăi a menționat că legea privind pensiile a fost pregătită de el și a precizat că interpretarea greșită din normele metodologice a fost corectată prin reformularea articolului 111 în normele de aplicare, explicând că la articolul 125 alineatul 2 se specifică clar că nicio pensie nu va avea o scădere.
Mai mult, el a subliniat că aspectele legate de grupele de muncă, încadrarea, plata și recunoașterea acestora sunt reglementate în legea pensiilor, iar încadrarea în condiții deosebite de muncă nu este stabilită printr-o altă lege, ci prin măsurători incluse în legea pensiilor.
"Dacă preşedintele Casei de Pensii a făcut o asemenea declaraţie este o declaraţie eronată. Vă spun foarte clar nicio pensie nu o să scadă, absolut nicio pensie nu o să scadă. Şi cred că v-aţi convins că am tot timpul proprietatea a ceea ce spun. Nu uitați că acea lege am lăsat-o eu gata şi ştiu foarte bine ce este acolo. A fost o interpretare în normele metodologice de aplicare a legii din care a dispărut acel articol 111. S-a reformulat şi se explică foarte clar în normele de aplicare la articolul 125 aliniatul 2 ceea ce scrie şi în lege că nicio pensie nu o să scadă ”, a explicat Marius Budăi pentru antena3.