Cine sunt românii care beneficiază de o nouă pensie în 2024? Aceștia vor primi mai mulți bani

Autor: Lavinia Medrea

Cine primește noua pensie în 2024?

Sursa: PixaBay

O categorie de români va avea pensii mai mari din ianuarie 2024, conform unei legi care introduce mai multe beneficii. Așadar, acești români vor avea o nouă pensie.

De la 1 ianuarie 2024, ar putea apărea o nouă pensie în țară. Beneficiari ar fi primarii, viceprimarii, șefii de consilii județene și vicepreședinții de consilii județene care au avut funcții de administrare locală începând cu 1992 și până astăzi și care au minim un mandat complet în administrația locală, relatează RomâniaTV.

Cine sunt românii care beneficiază de o nouă pensie în 2024

Românii care beneficiază de noua pensie din 2024 vor primi mai mulți bani pe lângă pensiile de vechime, care se calculează conform contribuției. Cu toate acestea, opoziția a solicitat Guvernului să amâne cu încă un an achitarea acestor pensii, deoarece vor exista diferențe uriașe între oamenii de rând, care muncesc, și oamenii care fac bani doar din poziții de conducere.

Citește și: Cine sunt românii care primesc 1.500 de lei în plus la pensie după recalculare? Șeful Casei Naționale de Pensii a făcut anunțul

„Este un concurs între Parlament și Curtea Constituțională: cine dă mai multă putere acestor legi, acestor pensii speciale. Cine face ca aceste pensii speciale să nu dispară niciodată. Aceste pensii speciale împart România în oameni onești și muncitori și șmecheri”, a declarat Anca Dragu, fost ministru de Finanțe şi senator USR.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Executivul va decide ce se va întâmpla cu aceste pensii, în special pentru că, în 2024, pensionarii vor avea parte de două majorări, respectiv indexarea cu 13,8% de la 1 ianuarie și recalcularea de la 1 septembrie.

Având în vedere ultima creștere, unii pensionari vor avea parte de creșteri cu până la 70% la pensii, reprezentând 1.500- 2.000 de lei în plus. 

Citește și: Creșterea pensiilor: Cine va beneficia de o majorare de doar 8 lei pe zi începând din ianuarie 2024

„Valoarea punctului de pensie va crește de la 1.785 lei, va 2.032 lei. De această majorare vor beneficia toți pensionarii sistemului public de pensii. Avem un exemplu aici, care a avut un stagiu de cotizare contributiv de 37 de ani. În momentul de față are o pensie în plată. Vorbim de luna decembrie de 2.257 lei. La data de 1 ianuarie 2024 când avem acea indexare de 13,8% pensia va fi majorată de la 2.257

lei la 2.569 lei. Începând cu data de 1 septembrie 2024, rezultând o pensie de 3.873 lei, care în cazul acesta este o creștere de 71,6% decât privește în prezent respectivul pensionar”, spune Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii.

Cine sunt românii care primesc 1.500 de lei în plus la pensie

Din data de 1 ianuarie 2024, punctul de pensie crește cu 13,8%, adică de la 1.785

de lei la 2.032 de lei. De asemenea, de la 1 septembrie 2024, se majorează pensiile după recalculare.

Noutățile aduse de noua lege a pensiilor sunt următoarele: 

  • formulă de calcul modificată, compusă din numărul de puncte ale fiecărui beneficiar conform principiului contributivității
  • schimbarea vârstei de pensionare la 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei
  • minima unui stagiu este de 15 ani, iar un stagiu complet este de 35 de ani
  • micșorarea vârstei standard de pensionare pentru persoanele care au un stagiu de cotizare contributiv în condiții de muncă speciale, de handicap sau care au trecut de stagiul complet de cotizare
  • stagiul de cotizare care depășește 25 de ani va fi recompensat cu puncte în plus pentru vechime
  • normalizarea condițiilor speciale și deosebite de muncă până în anul 2035; 
  • mamele primesc beneficii și se pot pensiona cu câte șase luni mai devreme, în funcție de numărul copiilor născuți și crescuți, până la 16 ani. Reducerea maximă este de trei ani și șase luni
  • adăugarea sporurilor nepermanente pentru care s-au plătit contribuții la calculul pensiei.