Cine sunt românii care nu încasează pensii mai mari de 2.000 de lei. Județul în care bătrânii au cele mai mici venituri

Autor: Diana Ghita

Ce locuitori ai României au pensii sub 2.000 de lei

Sursa: pexels.com; shutterstock.com

Locuitorii unui județ din România sunt nevoiți să se descurce, în fiecare lună, cu sume foarte mici de bani, ceea ce reprezintă o adevărată provocare.

Într-un județ din nordul României se ascunde o realitate tulburătoare: în jur de 40.000 de bătrâni se străduiesc să trăiască cu pensii care abia ajung să acopere nevoile de bază.

În ce județ sunt încasate cele mai mici pensii

Datele publicate recent pe site-ul Casei Judeţene de Pensii (CJP) arată că o mare parte din cei 63.069 de pensionari din Bistrița-Năsăud se confruntă cu o situație financiară extrem de dificilă.

Din totalul pensionarilor, circa 40.000 primesc lunar mai puțin de 2.000 de lei, o sumă care este departe de a asigura un trai decent în societatea modernă. Această situație pune în evidență provocările pe care le întâmpină mulți vârstnici în încercarea de a-și menține un nivel minim de trai.

Veniturile modeste nu sunt doar o statistică rece, ci o realitate zilnică pentru mii de oameni în vârstă din Bistrița-Năsăud.

Potrivit datelor CJP, aproximativ 22.000 de seniori se bazează pe pensia minimă socială pentru a supraviețui, în timp ce alți 20.500 câștigă indemnizații între 1.000 și 2.000 de lei lunar.

Citește și: Cum se vor recalcula pensiile în 2024! Este pentru prima oară când nicio pensie nu va scădea! Guvernul a aprobat noile norme

Astfel, acești pensionari trebuie să facă față unei lupte constante pentru a-și acoperi cheltuielile de bază, cum ar fi hrana, locuința și îngrijirea medicală.

Cu toate acestea, situația nu este mai bună nici pentru cei care reușesc să primească sume de bani puțin mai mari.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

Cei din Bistrița-Năsăud au niște situații financiare foarte dificile

Doar 11% dintre pensionarii din județul Bistrița-Năsăud au pensii care depășesc 3.000 de lei lunar, însă doar 949 dintre ei se bucură de pensii în valoare de 5.000 de lei. În plus, numărul relativ mic al celor care au ales pensionarea anticipată- 1.300 de persoane- arată că mulți vârstnici sunt nevoiți să rămână pe piața muncii pentru a-și asigura un trai decent sau pentru a-și sprijini familiile din punct de vedere financiar.

Astfel, locuitorii Bistriței-Năsăud trăiesc o realitate cruntă a luptei, ducând zilnic o luptă pentru supraviețuire, având în vedere pensiile modeste pe care le primesc.

Citește și: Motivul tragic al crimei din Bistrița: Bărbatul s-a „lăudat” pe rețelele sociale după ce și-a ucis soția în fața copiilor

Însă, situația lor nu este ignorată, întrucât românii cu venituri mici, aflați în situații vulnerabile, primesc ajutoare financiare din partea statului, atât pentru achiziția de alimente, cât și pentru costurile căldurii și energiei, sub formă de carduri sociale, alimentate periodic cu bani.

Voucherele pentru energie sunt alimentate de două ori pe an cu suma de 700 de lei, iar pe cardurile pentru alimente este virată o dată la două luni suma de 250 de lei.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.