Cine sunt românii care nu vor avea parte de majorări de la 1 ianuarie. Anunțul făcut de Casa Națională de Pensii

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 23 dec 2023, 10:04

Unii români nu vor primi bani în plus în ianuarie 2024

Sursa: PixaBay

Casa de Pensii a furnizat informații de ultimă oră cu privire la schimbările în sistemul de pensii. Seniorii se vor confrunta cu modificări semnificative începând cu 1 ianuarie 2024.

Casa Județeană de Pensii Bistrița-Năsăud a furnizat informații de ultimă oră, indicând că indemnizațiile veteranilor și văduvelor de război, la fel și cele ale românilor persecutați de dictatura comunistă, vor experimenta o creștere începând cu 1 ianuarie 2024.

Ce se întâmplă cu indemnizațiile seniorilor din Bistrița- Năsăud

Casa Județeană de Pensii Bistrița-Năsăud a subliniat că indemnizațiile veteranilor și văduvelor de război, precum și cele ale românilor persecutați de dictatura comunistă, vor înregistra o creștere de 13,8%. Această informație a fost comunicată după publicarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.

115/2023 în Monitorul Oficial.

Citește și: S-a adoptat bugetul de stat pe anul 2024! Taxele nu vor mai fi mărite de anul viitor

„Referitor la aplicarea OUG nr.115/2023 publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr.1139/15.12.2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi  completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, formulăm următoarele precizări”, au

explicat guvernanții.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Conform prevederilor articolului XI alineatul (1) din Ordonanța de Urgență nr. 115/2023, se decide o majorare cu 13,8% a nivelului acordat pentru luna decembrie 2023, începând cu 1 ianuarie 2024.

Cine sunt cei care nu vor avea parte de majorări la început de 2024

Autoritatea publică a clarificat că indemnizația pentru activitatea de liber-profesionist a artiștilor interpreți sau executanți din România se menține la nivelul acordat în luna decembrie 2023, astfel aceștia nu vor avea parte de majorări de la data de 1 ianuarie 2024.

Citește și: Din 2024, pensiile anticipate se acordă după reguli diferite. Ce prevede noua lege a pensiilor

II. Conform art. XII din O.U.G. nr. 115/2023, în anul 2024 se menţin în plata la nivelul acordat/cuvenit pentru luna decembrie 2023 indemnizația prevazută de Legea nr. 109/2005 privind instituirea indemnizației pentru activitatea de liber-profesionist a artiștilor interpreți sau executanți din România, republicată”, a fost anunțul făcut de Casa de Pensii.

Unii pensionari vor fi penalizați în anul 2024

Începând cu luna septembrie 2024, se renunță la posibilitatea românilor de a ieși la pensie anticipată fără a suferi penalizări financiare. Astfel, noua lege a pensiilor va implica o schimbare în privința condițiilor de pensionare anticipată.

Prin urmare, începând cu toamna anului viitor, singura opțiune legală pentru pensionarea anticipată va fi aceea cu penalizări. Cu alte cuvinte, posibilitatea ieșirii la pensie fără penalizări va fi valabilă doar până în luna august 2024, conform noii Legi a pensiilor publice (Legea 360/2023), care aduce cu sine o serie de modificări semnificative, printre care și menținerea unui singur tip de pensie anticipată,

în locul celor două existente în prezent.

În prezent, românii pot beneficia de pensie anticipată fără nicio penalizare cu maximum cinci ani înainte de atingerea vârstei standard de pensionare, cu condiția ca stagiul de cotizare să fie cu cel puțin opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare. De asemenea, există opțiunea de a obține pensie anticipată cu penalizări, cu aceeași limită de cinci ani înaintea vârstei standard de pensionare, dar cu necesitatea realizării stagiului complet de cotizare.

Această variantă se aplică și pentru cei care depășesc stagiul complet de cotizare cu maximum opt ani.