Cine sunt românii care pot primi vouchere în valoare de 1.500 de lei! Lista cu beneficiarii va fi actualizată până pe 15 iulie

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 13 apr 2024, 01:40

Lista cu beneficiarii va fi actualizată până pe 15 iulie

Sursa: PixaBay

Profesorii pot beneficia de vouchere în valoare de 1.500 de lei anual, începând cu luna octombrie a anului 2023. Iată toate detaliile!

Inspectoratele școlare vor face listele finale ale beneficiarilor care vor primi vouchere de 1.500 de lei până la data de 15 iulie, potrivit ordonanței de urgență nr. 58 din 12 iunie.

Cine sunt profesorii care pot primi vouchere în valoare de 1.500 de lei

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a explicat că profesorii nu trebuie să depună nicio cerere pentru prima didactică în valoare de 1.500

de lei. Pe grupurile profesorilor s-a transmis că ar fi nevoie de o cerere și chiar s-a atașat un astfel de specimen, dar liderul sindical a declarat că Ministerul Educației ar trebui să preia baza de date din EduSal și să o trimită Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Citește și: Ce salarii se majorează de la 1 iulie 2023. Cinci categorii de angajați vor primi salarii mai mari din această vară

Până pe 15 iulie, inspectoratele școlare vor face listele finale ale profesorilor care vor primi voucherele de 1.500 de lei, conform ordonanței de urgență nr. 58 din 12 iunie. Acest voucher se acordă anual din octombrie 2023 până în 2027.

Beneficiarii sunt doar profesorii care activează în anul școlar 2022-2023.

„Nu trebuie să completeze nimic. Ceea ce circulă în momentul de față este o greșeală.

Ordonanța de urgență specifică foarte clar: listele cu beneficiarii sunt înaintate de unitățile de învățământ și inspectoratele școlare către minister (n.r.: Ministerul Educației), iar ministerul dă mai departe către MIPE (n.r.: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene). Nu trebuie să completeze salariatul ceva. Salariatul n-are niciun termen”, a declarat Marius Nistor.

„Au apărut modele de cereri. Nu au nicio legătură. (…) Ministerul Educației urmează să emită o adresă către unitățile de învățământ.

Au avut o discuție și cu cei de la MIPE. Lucrurile se pot rezolva foarte simplu, pentru că Ministerul are baza de date cu toți beneficiarii. O preiau din EduSal și o pot transfera celor de la de la MIPE.

Citește și: Vouchere sociale 2023: Ultima transă de bani intră pe card în august. Va fi sau nu prelungit programul de sprijin?

Cea mai bună variantă este cea pe care v-am spus-o: se preia baza de date din EduSal, pentru că Ministerul Educației cunoaște care este numărul beneficiarilor, indiferent de funcția pe care o au. Este aberant în momentul de față să pun fiecare salariat din România să completeze o cerere, ca să beneficieze de prima de carieră și prima profesională”, a mai declarat liderul sindical.

Ce conține lista cu beneficiari

Conform cadrului legal:

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

(2) Lista cu beneficiarii finali conține următoarele informații: nume, prenume, cod numeric personal, adresa de domiciliu/reședință, instituția de învățământ în care își desfășoară activitatea, adresa unității de învățământ; opțiunea beneficiarului final privind locul de primire a măsurii de susținere a activității didactice pe suport electronic.

(3) Reprezentanții inspectoratelor școlare județene/ Inspectoratului Școlar al Municipiului București și ai universităților de stat asigură transmiterea informațiilor centralizate către Ministerul Educației până la data de 31.07.2023.

(4) Reprezentanții Ministerului Educației centralizează lista beneficiarilor finali și o comunică Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene până la data de 15.08.2023.

Prima de carieră didactică  „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional”.

De asemenea, prima de carieră profesională, „asigurată pentru sprijinul personalului nedidactic,  are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale”.

Pentru ce se poate folosi prima didactică

Art. 3 – „(3) Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT;

c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

(4) Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023—2024”.

De ce ajutor beneficiază personalul nedidactic

„Art. 4. — (1) Personalul nedidactic din învățământul preuniversitar aflat în activitate în anul școlar 2022—2023, precum și personalul nedidactic din învățământul universitar aflat în activitate în anul universitar 2022—2023 beneficiază de o primă de carieră profesională acordată sub formă de cursuri de pregătire profesională, pentru a asigura desfășurarea activităților educaționale desfășurate în unitățile de învățământ de stat în condiții calitative cât mai bune, precum și pentru alte categorii de cheltuieli necesare desfășurate în sprijinul activității educaționale, în limita unui plafon anual de 500 de lei/an școlar/universitar, suportată din Programul Educație și Ocupare 2021—2027, în limita bugetului disponibil pentru această categorie de măsură și în conformitate cu regulile de eligibilitate ale programului operațional”.

Regulile sunt aplicabile anului în curs, cu prevederi pentru anii ulteriori, până în 2027, relatează România TV.

 

Taguri: