Cine sunt românii care primesc 1.500 de lei în plus la pensie după recalculare? Șeful Casei Naționale de Pensii a făcut anunțul

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 06 dec 2023, 20:50

Declarațiile șefului Casei Naționale de Pensii

Sursa: PixaBay

După majorările la pensii din 2024, mai mulți români vor beneficia de 1.500 de lei în plus la pensie. Șeful Casei de Pensii a explicat cum va fi posibil acest lucru.

Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii (CNPP), a explicat cum pot unii români să beneficieze de pensii mai mari în urma creșterilor din 2024.  

Cine sunt românii care primesc 1.500 de lei în plus la pensie

În funcție de stagiul de cotizare și de punctele de contributivitate, pensiile se pot majora cu peste 1.500 de lei.

Citește și: Recalcularea pensiilor vine cu dezavantaje pentru unii români. Pensionarii care nu primesc bani în plus după recalculare

„Luăm exemplul unui bărbat profesor pensionar, cu o pensie mare şi cu un stagiu de cotizare foarte mare, de 44 de ani și opt luni şi 22 de zile. 

Am ținut să iau un profesor drept exemplu, pentru că în general profesorii rămân mult în activitate după vârsta standard de pensionare. 

Are 91 de puncte de contributivitate și pornește de la o pensie de 6.563 lei, acum, în decembrie. Va beneficia de indexarea de la 1 ianuarie 2024, cu 13,8%, iar pensia crește la 7.471 lei.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Apoi, de la 1 septembrie, va ajunge la 8.216

lei”, a arătat Daniel Baciu, relatează Antena 3 CNN.

Citește și: Acești români nu vor primi niciun ban în plus la pensie, după recalculare! De cealaltă parte, anumiți pensionari vor primi dublu

Din data de 1 ianuarie 2024, punctul de pensie crește cu 13,8%, adică de la 1.785 de lei la 2.032 de lei. De asemenea, de la 1 septembrie 2024, se majorează pensiile după recalculare.

Noutățile aduse de noua lege a pensiilor sunt următoarele: 

  • formulă de calcul modificată, compusă din numărul de puncte ale fiecărui beneficiar conform principiului contributivității
  • schimbarea vârstei de pensionare la 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei
  • minima unui stagiu este de 15 ani, iar un stagiu complet este de 35 de ani
  • micșorarea vârstei standard de pensionare pentru persoanele care au un stagiu de cotizare contributiv în condiții de muncă speciale, de handicap sau care au trecut de stagiul complet de cotizare
  • stagiul de cotizare care depășește 25 de ani va fi recompensat cu puncte în plus pentru vechime
  • normalizarea condițiilor speciale și deosebite de muncă până în anul 2035; 
  • mamele primesc beneficii și se pot pensiona cu câte șase luni mai devreme, în funcție de numărul copiilor născuți și crescuți, până la 16 ani. Reducerea maximă este de trei ani și șase luni
  • adăugarea sporurilor nepermanente pentru care s-au plătit contribuții la calculul pensiei.

Cum arată formula de calcul a noii legi de pensie

Valoarea punctului de referință se înmulțește cu numărul total de puncte (n.r.: puncte de contributivitate, puncte stabilite, puncte perioade asimilate și necontributive). 

Valoarea punctului de referință este de 81 de lei, punctele de necontributivitate reprezintă anii făcuți în armată, șomajul și facultatea, respectiv 0,25 puncte anual, iar punctele de contributivitate reprezintă anii în care beneficiarul a contribuit la sistemul de pensii, valorând respectiv un punct anual.

Pentru a afla când poți ieși la pensie, trebuie să accesați site-ul Casei Naționale de Pensii Publice, să introduceți data nașterii și sexul, apoi veți primi ca rezultat data pensionării.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?