Cine sunt românii care și-au pierdut viața la granița dintre Canada și America. Au dat 3.000 de euro să treacă ilegal în SUA, dar au plătit mai scump cu viața

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 03 ian 2024, 02:00

Cine sunt românii care și-au pierdut viața la granița dintre Canada și America

Sursa: Antena 3 CNN - colaj Kanal D

Patru români care și-au pierdut viața au fost găsiți la granița dintre Canada și America. Toți erau din Craiova și locuiau de patru ani în Toronto.

Cei patru români au încercat să ajungă în SUA pentru că, în ziua în care au vrut să traverseze frontiera cu o barcă, urmau să fie deportați. Încercaseră deja de trei ori să treacă ilegal granița.

Cine sunt românii care și-au pierdut viața la granița dintre Canada și America

Familia formată din patru români locuia de patru ani în Toronto, într-o zonă populată de mulți migranți, numită Scarborough, spre Lacul Ontario. 

Soții Iordache erau angajați la o firmă de vopsele și aveau doi copii născuți în Canada, un băiat de un an și o fetiță de aproape trei ani. Toți au murit pe râul Saint Lawrence.

„A încercat, a plătit avocat ca să-i scoată acea deportare. N-a mai avut timp, pentru că deja deportarea trebuia să fie în 31, când a încercat să treacă în America”, a declarat un apropiat.

Citește și: Au vrut să traverseze Râul Someș cu mașina, dar au ajuns să rămână blocați în apă. Trei persoane au fost salvate cu ajutorul unui tractor

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„A epuizat toate apelurile posibile pentru a garanta soţiei lui că obţine azilul, s-a panicat la gândul că va fi refuzat din nou, că este posibil să fie refuzat şi atunci probabil a văzut ca singură cale să intre în Statele Unite alături de familia sa şi să înceapă o nouă viaţă”, a spus Stephanew Duval, avocat. 

„Fratele lui este în America şi părinţii lui sunt în Franţa.

I-au găsit telefonul şi au văzut ultimele conversaţii cu fratele dânsului”, a mai precizat un apropiat.

Unde a avut loc tragedia

În ziua tragediei, românii au plătit 3.000 de dolari unei călăuze din Montreal pentru a-i ajuta să traverseze în siguranță râul. Din păcate, o furtună puternică s-a năpustit asupra bărcii în care se aflau românii alături de o altă familie, de indieni, și au izbit-o de o bucată de gheață sau stâncă.

Incidentul a avut loc într-o zonă în care migrația ilegală și traficul de narcotice au fost în floare în ultimele luni.

Citește și: Accident grav pe E85, în Vrancea. Un TIR și o autoutilitară s-au ciocnit. Două persoane și-au pierdut viața, iar o persoană a fost grav rănită

„Sunt bani făcuți ușor, rapid, dar vin cu niște riscuri.

Oamenii plătesc unor bande de traficanți din Montreal, Toronto, Ottawa, care îi aduc aici și exploatează în comunitatea noastră oameni dispuși să înlesnească trecerea migranților, pentru că știu în detaliu zona, apa”, a spus Shawn Dulude, șeful poliției Akwesasne. Canadienii care locuiesc de-a lungul graniţei sunt disperaţi din cauza călăuzelor şi a migranţilor care îşi croiesc drum

„Gândurile noastre se îndreaptă spre familiile celor care şi-au pierdut viaţa. Este o situaţie sfâşietoare, gândindu-ne în special la copilul foarte mic care se afla cu ei. Trebuie să înţelegem ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat şi să facem tot posibilul să prevenim ca asta să se întâmple din nou”, a precizat Justin Trudeau, premierul Canadei.