Cine sunt românii care vor beneficia de pensii majorate de la 1 ianuarie 2025. Casa Națională de Pensii a făcut anunțul mult așteptat

Author: Diana Bostan

Pensia minimă va crește de la începutul anului 2025.

Sursa: Pexels

Pensia minimă va crește cu 12% de la 1 ianuarie 2025, dar nu toți pensionarii vor beneficia de această majorare.

De la începutul anului 2025, aproape 5 milioane de pensionari vor vedea o majorare semnificativă a veniturilor lor, pensiile urmând să crească cu 12%. Estimările Casei Naționale de Pensii Publice arată că această creștere se bazează pe doi factori principali: ajustarea cu inflația de 100% și 50% din creșterea reală a salariului mediu brut. În total, pensiile vor crește cu 12,1%, o sumă care va depăși rata inflației.

Citește și: Mai multe documente nu se vor lua în considerare la pensie. Anunțul CNPP

Pensia minimă va crește la începutul anului 2025

Astfel, pensia minimă va ajunge la 1.414 lei, în creștere față de 1.281 lei cât este în prezent, iar pensionarii cu venituri medii, cum ar fi cei care încasează 2.000 de lei pe lună, vor beneficia de o suplimentare de aproape 250 de lei, notează observatornews.ro. De exemplu, un pensionar care primește acum 2.000

de lei va înregistra un venit de 2.242 de lei, iar cei care aveau pensii de 3.000 de lei vor primi aproximativ 3.360 de lei.

Citește și: Legea pensiilor militare a trecut de Senat: Aceste prevederi nu vor fi aplicate pensionarilor militari care exercită funcția de membru al Guvernului

Totuși, nu toți pensionarii vor avea parte de aceleași creșteri. În urma recalculării pensiilor din septembrie, aproximativ 200.000 de persoane care au ieșit pe minus nu vor beneficia de nicio creștere a pensiei lor în anul 2025. Pentru aceștia, veniturile vor rămâne înghețate, iar indexarea cu inflația se va aplica doar pe baza pensiei recalculate, mai mică, nu pe cea pe care o primeau anterior.

Pensia minimă va crește de la începutul anului 2025.
[Sursa: Pixabay]

Potrivit sursei menționate anterior, pensiile ce depășesc 3.000 de lei, statul va impune un impozit de 10%. De exemplu, un pensionar cu 2.900 de lei brut va plăti un impozit de 25 de lei, iar pensia netă va ajunge la 3.225 de lei.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Anunț pentru pensionarele din țară! Când vor fi încărcate cardurile de alimente

Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor

În ciuda acestora, recalculările continuă. La mai bine de două luni de la implementarea noii legi a pensiilor, mulți pensionari nu au primit încă deciziile de recalculare, iar procesul continuă cu documentele necesare pentru adăugarea veniturilor nepermanente, cum ar fi sporurile, primele sau orele suplimentare. Cei care vor să adauge aceste venituri la calculul pensiei pot depune adeverințele corespunzătoare până la finalul lunii februarie 2025.

Citește și: Ce pensie are Sorin Cârțu, după 45 de ani de muncă. Suma nu e deloc mare: „Trebuia să fiu luat în calcul”

Raul Giuglea, purtător de cuvânt al Ministerului Muncii, a explicat că banii vor fi plătiți începând cu data de 1 septembrie 2024, iar chiar dacă recalcularea se face în decembrie sau ianuarie, pensionarii vor primi diferențele începând cu luna septembrie.

"Sumele vor fi date începând cu data de 1 septembrie. Și dacă recalcularea va fi făcută în decembrie sau ianuarie, banii vor intra începând cu septembrie",  a spus acesta, potrivit observatornews.ro.

Astfel, de la 1 ianuarie 2025, pensionarii români se vor bucura de o ajustare importantă a pensiilor, dar nu toți vor beneficia în mod egal de această majorare.