Românii cu venituri reduse și care doresc să beneficieze de 500 de lei în plus în anul 2024 pot depune cererile până pe data de 31 decembrie 2023.
Cine sunt românii care vor beneficia de un nou ajutor financiar în anul 2024
Persoanele care primesc venit minim garantat (VMG) și alocații pentru sprijinirea familiei (ASF), precum și familiile și persoanele cu venituri reduse vor fi incluse în noul sistem denumit Venitul Minim de Incluziune (VMI).
Citește și: S-a adoptat bugetul de stat pe anul 2024! Taxele nu vor mai fi mărite de anul viitor
Venitul Minim de Incluziune (VMI) constituie un sprijin financiar complex, cuprinzând două componente fundamentale: asistența pentru incluziune și sprijinul destinat familiilor cu copii.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Pentru a beneficia de Venitul Minim de Incluziune (VMI), solicitanții trebuie să depună o singură cerere care să acopere ambele componente ale acestui sprijin financiar. Evaluarea drepturilor se va realiza în baza veniturilor și structurii familiei, stabilind astfel dreptul la ambele componente sau doar la una dintre ele.
De ce acte ai nevoie pentru a accesa VMI
- Formular standard(cerere)
- Declarație pe propria răspundere
- Angajament de plată
- Actul de identitate al solicitantului și al membrilor familiei
- Adeverințe de venit pentru toate sursele de venit
- Certificat de naștere pentru fiecare copil
- Certificat de deces pentru oricare membru decedat al familiei
- Dovada școlarizării pentru copiii cu vârsta între 3 – 16 ani
- Alte documente specifice situației solicitantului și familiei acestuia
Potrivit RomâniaTV.ro, cererea și documentele suport pot fi înregistrate atât în format fizic, cât și electronic, la Serviciul Public de Asistență Socială din cadrul administrației locale, respectiv primăriei comunei, orașului, municipiului sau sectorului Municipiului București, unde beneficiarii își au domiciliul sau reședința.
Persoanele singure sau familiile care au un venit net mai mic sau egal cu nivelurile maxime stabilite pot beneficia de sprijinul financiar pus la dispoziție de programul Venitul Minim de Incluziune (VMI). Persoanele care nu au niciun venit vor beneficia de 275 lei lunar per membru de familie, iar în cazul persoanelor singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, sprijinul ajunge la 400 lei lunar.