Cine sunt românii care vor ieși mai devreme la pensie. Casa de Pensii a făcut anunțul: „Reducere de 13 ani”

Author: Lavinia Medrea

Casa de Pensii a făcut anunțul

Sursa: PixaBay

Directoarea Casei de Pensii din Gorj, Maria Udroiu, a anunțat că pe 23 iunie se emit principalele decizii de pensionare, lipsite de beneficiile așteptate de energeticieni și mineri.

Minerilor și energeticienilor nu le convine modalitatea de calcul și, pe deasupra, măsurile anunțate de directoarea Casei de Pensii din Gorj vin fără beneficiile mult așteptate la pachet. 

Cine sunt românii care vor ieși mai devreme la pensie

„Circulara se referă la cei care se înscriu acum la pensie, cu reducere de 13 ani dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de articolul 30, alin.1, litera i, din Legea 163, aşa cum a fost modificat prin Legea 197. Noi încercăm chiar astăzi să dăm nişte decizii, dacă nu, mâine.

Citește și: Se măresc pensiile și salariile! Ministerul Muncii a făcut anunțul oficial

Cei care îndeplinesc condiţiile vor avea o reducere   de 13 ani la vârsta standard. Deci, la 52 de ani vor putea să fie înscrişi la pensie. Calculul nu este modificat prin această circulară. Calculul rămâne aşa cum a fost înainte. Pentru recalculări nu am primit nimic, exclusiv pentru înscrierile noi la pensie. De fapt şi scopul Legii 197 a fost pentru cei care sunt încă în activitate, pentru protecţia lor socială”, a explicat Maria Udroiu.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Maria Udroiu a dat, de asemenea, detalii despre dotarea cu un soft, subiect discutat de ani buni. Calculul se va face manual pentru a afla când se iese la pensie.

„Până se va face actualizarea softului, cu toate modificările, noi o să încercăm să facem calculul manual.

Deocamdată nu avem un termen la soft, dar probabil că se urgentează”, a declarat Maria Udroiu.

Minerii amenință cu plângere penală pentru abuz în serviciu

Un fost miner din Gorj a amenințat-o pe directoarea Casei de Pensii că-i face plângere penală pentru abuz în serviciu printr-o scrisoare deschisă publicată pe Facebook. 

„Stimată D-na Director Mircea Dafinescu Vasiliana, la dată de 03.05.2023

am formulat și depus cerere pentru recalculare pensie (cerere de transformare a pensiei de invaliditate în pensie pentru limita de vârstă) cu nr 22964 conform Deciziei nr 2 a ICCJ pronunțată în dată de 13.03.2023 și publicată în M.O. la dată de 02.05.2023.

Citește și: Pensionarii care vor primi mai mulți bani în 2024! Marius Budăi a făcut anunțul: „Cu siguranță la începutul anului 2024 vom avea o majorare”

Cu toate că de la dată depunerii cererii de recalculare a pensiei au trecut cele 45 de zile, termen maxim prevăzut de art. 97, alin. 1 din legea 127/2019 nu am primit răspuns din partea Casei de Pensii, motiv pentru care dacă până în dată de 03.07.2023 nu voi intră în posesia Deciziei de Pensionare îmi rezerv dreptul că pe dată de 04.07.2023 să depun Plângere Penală împotriva D-voastră pentru infracțiunea de abuz în serviciu”, a scris Daniel Dănilă, minerul în cauză, pe Facebook.