Cine sunt românii care vor primi mai mulți bani la pensie după recalculare: ”Creșteri spectaculoase! De peste 80%!” Anunțul făcut de șeful Casei Naționale de Pensii

Author: Diana Bostan
Actualizat: 10 ian 2024, 21:46

Unii români vor beneficia de pensii majorate cu peste 80% 

Sursa: Pexels.com

Vești bune pentru pensionari. Daniel Baciu a anunțat creșteri de peste 80% după recalculare. Cine sunt cei care vor beneficia de pensii spectaculoase în acest an?

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a dezvăluit categoriile de români care vor beneficia de majorări substanțiale ale sumelor primite la pensie, în urma procesului de recalculare.

Pensii majorate cu peste 80% în 2024

Conform declarațiilor președintelui Casei Naționale de Pensii, recalcularea pensiilor va fi finalizată până în luna septembrie, iar beneficiarii își vor primi noile sume în această perioadă.

Unii pensionari vor avea parte de indemnizații spectaculoase în acest an.

Anul acesta 2024 vor fi doua creșteri ale pensiilor. Prima deja s-a făcut. Suntem în plin proces de achitare și, începând cu 1 septembrie, tuturor celor aproximativ 5 milioane de pensionari li se vor recalcula pensiile astfel încât, în septembrie, oamenii să primească aceste taloane deja recalculate, cu noile pensii, conform noii formule de calcul prevazute în legea 360”,

a dezvăluit șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, în cadrul unei emisiuni TV.

Citește și: Pensiile au fost majorate, începând cu 1 ianuarie 2024: Data la care intră pensiile pe card

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Daniel Baciu a menționat faptul că și-ar dori ca normele de aplicare a Legii 360 să fie publicate în Monitorul Oficial în această lună.

Baciu a declarat că monitorizează progresul procesului și că sunt deja la peste 95%, iar în momentul în care vor avea aplicația finalizată, dosarele vor fi în format electronic de ultimă generație. El a subliniat că toate acestea trebuie să fie finalizate până în septembrie, astfel încât oamenii să primească majorările, anticipând creșteri semnificative de peste 80% pentru cei care au cotizat mai mult.

Unii români ar putea ieși mai devreme la pensie

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a adus în discuție recalcularea pensiilor și a abordat, de asemenea, situația românilor care au dreptul să iasă la pensie înainte de termenul standard.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a informat că noua lege a pensiilor aduce o reducere a vârstei de pensionare pentru femei. Ea a detaliat că fiecare copil născut și crescut acordă o reducere la vârsta de pensionare, cu șase luni pentru un copil, un an pentru doi copii, și așa mai departe, până la șapte copii.

În ceea ce privește pensia anticipată, a subliniat că românii pot opta să se pensioneze cu cinci ani mai devreme pentru un stagiu contributiv de 40 de ani. De exemplu, un bărbat care ar ieși la pensie la 65 de ani ar putea face acest pas la 60 de ani, dacă are un stagiu de contribuție de 40 de ani.

Citește și: Pensionarii care nu vor primi niciun ban în plus, după recalculare. Ce vechime în muncă au avut aceștia

"Este important ca românii să știe că, dacă munceşti mai mult, primeşti mai mult, dacă ai venituri contributive mai mari, câştigi o pensie mai mare. La peste 25 de ani stagiu cotizare, vei avea pensie mare, dacă veniturile declarate sunt mai mari, este foarte important ca pensionarii şi salariaţii să ştie asta, noua lege a pensiilor este şi despre mine, copiii noştri.

Noua lege a pensiilor vine cu puncte suplimentare pentru cine munceşte mai mult, puncte asimilate pentru studii şi încurajează natalitatea, concediul de maternitate sau paternitatea, care este stagiu contributiv", a spus Simona Bucura-Oprescu, potrivit  romaniatv.net.