Cine sunt românii care vor rămâne fără pensie de la 1 octombrie. Anunțul făcut de Casa Națională de Pensii

Author: Diana Bostan
Actualizat: 25 sep 2024, 16:22

Unii români ar putea rămâne fără pensia de urmaș.

Sursa: Pixabay

Începând cu 1 octombrie 2024, o anumită categorie de pensionari ar putea să nu mai primească pensia dacă dosarele lor nu sunt complete, potrivit unui anunț oficial al Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

Cei afectați sunt în special beneficiarii de pensie de urmaș care au vârste cuprinse între 16 și 26 de ani și se află în continuare la studii.

Citește și: Câți pensionari MAI primesc mai puțin de 3.000 de lei? O categorie de pensii militare se va mări în luna octombrie

Ce trebuie să faci pentru a evita suspendarea pensiei de urmaș

Potrivit Gândul, pentru a evita suspendarea pensiei, aceste persoane trebuie să depună documentele necesare, precum adeverința de studii, în termen de 10 zile de la începerea noului an școlar. De asemenea, condițiile pentru a beneficia de pensia de urmaș includ faptul că beneficiarii nu trebuie să aibă un loc de muncă sau alte venituri.

Citește și: Pensionarii pot contesta decizia recalculării în termen de 45 de zile! Documentele pe care trebuie să le conțină contestația

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Gabriel Trifu, adevărul său despre divorțul de Catrinel Sandu: „Ce o interesa pe ea cel mai tare era cum va fi privită aici în România vizavi de divorțul nostru.”

Dacă nu este prezentată adeverința de studii în termenul stabilit, pensia de urmaș poate fi suspendată în lunile octombrie sau noiembrie 2024. CNPP subliniază importanța respectării acestei cerințe legale pentru toți copiii urmași cu vârsta peste 16 ani.

Unii români ar putea rămâne fără pensia de urmaș.
[Sursa: Pixabay]

În plus, CNPP a oferit o listă de documente necesare pentru înscrierea la pensia de urmaș, printre care certificatul de deces al susținătorului, actele de stare civilă, decizia medicală pentru pensionarii invalizi și, în anumite cazuri, documente doveditoare legate de accidente de muncă sau boli profesionale.

Ce documente sunt necesare pentru pensia de urmaș

Pentru a beneficia de pensia de urmaș, este obligatorie depunerea unor documente specifice, inclusiv:

  • Cererea pentru înscrierea la pensie;
  • Certificatul de deces al susținătorului;
  • Actele de stare civilă ale urmașilor;
  • Adeverința de studii, în cazul copiilor urmași de peste 16 ani;
  • Acte medicale și doveditoare în cazul decesului din cauza unui accident de muncă sau boală profesională.

Citește și: O categorie de pensionari va primi mai mulți bani începând cu 1 ianuarie 2025! Anunțul a fost făcut de Marius Budăi

Potrivit Gândul, sumele alocate pensiei de urmaș sunt stabilite procentual în funcție de numărul urmașilor eligibili. De exemplu, un urmaș va primi 50% din pensia susținătorului decedat, doi urmași vor primi 75%, iar dacă sunt trei sau mai mulți urmași, aceștia vor primi 100% din pensia susținătorului.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.