Românii se vor putea pensiona după 25 de ani de muncă, mai exact cu 13 ani mai devreme, dar pentru ca acest lucru să fie realizat, aceștia trebuie să îndeplinească anumite condiții speciale.
Cine sunt românii ce s-ar putea pensiona după 25 de ani de muncă
Un proiect legislativ dezbătut în Senat precizează ca persoanele ce au fost încadrate în grupa I și/ sau a II-a de muncă în unele unități ar putea ieşi mai devreme la pensie, cu 13 ani. Este vorba despre românii ce au lucrat de-a lungul vieții în unitățile cu profil chimie și petrochimie.
Se dorește ca persoanele ce au lucrat în unitățile cu profil chimie și petrochimie să apară într-o în lista locurilor de muncă în condiții speciale.
Acest proiect dorește ca stagiul de cotizare pentru persoanele ce au desfăşurat activităţi la locurile de muncă încadrate în grupele I și/ sau II de muncă să înceapă de la data de 1 aprilie 2001.
De această nouă prevedere vor putea beneficia și românii ce au ieșit deja la pensie, însă aceștia vor fi nevoiți să facă o cerere prin care să solicite acest lucru.Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Motivul cu care acest proiect legislativ este susținut este că „activitățile desfășurate de personalul unităților din subordinea Ministerului Industriei Chimice și Petrochimice, cu profil chimie și petrochimie, au un nivel ridicat al riscului", angajații din domeniu fiind expuși, de-a lungul anilor, la noxe (diverși aerosoli de substanțe chimice, pulberi, produse petroliere) sau la fum, potrivit antena3.ro.
Citește și: Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare? Informația momentului pentru milioane de români
De ce acte este nevoie ca să-ți depui dosarul de pensionare
Persoanele ce își doresc să își depună dosarul de pensionare trebuie să aibă vârsta standard de pensionare, mai exact 65 de ani la bărbați și 63 de ani pentru femei, dar și să se asigure că au realizat stagiul minim de cotizare în sistemul public de pensii de 15 ani.
Iată care sunt documentele necesare pentru dosarul de pensionare:
- cerere pentru înscrierea la pensie pentru limită de vârstă (anexa nr. 6 la norme);
- carnetul de muncă (original şi copie);
- carnetul de asigurări sociale (original și copie);
- alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată în alte sectoare de activitate;
- actele de stare civilă ale solicitantului: BI/CI, certificat de naştere şi de căsătorie (original şi copie);
- livretul militar (original şi copie);
- diploma de absolvire a învăţământului universitar (original şi copie) şi adeverinţa din care să rezulte durata normală, perioada studiilor şi faptul că acestea au fost urmate la zi;
- pentru persoanele care au urmat cursurile unor instituții de învățământ universitar în străinătate trebuie dovada echivalării de către statul român a cursurilor desfăşurate acele instituții;
- adeverinţa privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă (original);
- adeverinţa privind încadrarea activităţii în fostele grupe I şi/sau II de muncă, în condiţii deosebite și speciale (original) (anexa nr. 12, anexa nr. 13, anexa nr. 14 la norme);
- procura specială, pentru mandatar (original şi copie);
- acte pentru dovedirea calităţii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, şi/sau al Legii nr. 42/1990.
Sursa: libertatea.ro