Cine sunt Sânzienele și ce este Drăgaica. Totul despre sărbătoarea din 24 iunie

Autor: Bianca Vidoi

Cine sunt Sânzienele și ce este Drăgaica

Sursa: freepik

Noaptea dintre 23 spre 24 iunie este noaptea în care magia este produsă, iar cerurile se deschid, iar această zi se numește Noaptea de Sânziene.

Noaptea de Sânziene are loc la trei zile de la trei zile după Solstițiul de Vară, iar aceasta este considerată o zi sfântă, astfel oamenii nu au voie să lucreze în această zi.

Citește și: Drăgaica 2023: Ce semnificație are această sărbătoare și de ce în unele zone ale țării poartă numele de Sânziene?

Cine sunt Sânzienele în tradiția româneasca

Sânzienele sunt celebrate în fiecare an, în luna iunie, iar acestea reprezintă niște fete foarte frumoase, ce sunt îmbrăcate în alb și se ascund adesea prin păduri sau pe câmpii, locuri în care dansează. Acestea sunt considerate zâne bune, ce le ajută pe femei cu femei cu fertilitatea, însă acestea pot deveni periculoase, lovindu-i pe păcătoși cu "lanțul Sânzienelor". Sânzienele recurg și la alte moduri de a îi pedepsi pe păcătoși, aducând vijelii și grindină.

Aceste fete în haine albe mai sunt considerate și „zâne ale câmpului, dând puteri deosebite florilor şi buruienilor, astfel încât acestea, în preajma sărbătorii de pe 24 iunie, devin plante de leac. Nu întâmplător, după sărbătoarea Sânzienelor, toate plantele dau îndărăt, adică nu mai cresc deloc", potrivit etnologului Marcel Lutic.

Citește și: Sânzienele 2023: Ce semnificație are această sărbătoare și de ce se celebrează pe 24 iunie 2023?

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce este Drăgaica

Drăgaica este o sărbătoare românească, ce în unele zone ale României este recunoscută sub denumirea de Sânziene, numele venind de la zeița romană Santa Diana, zeița pădurilor și a vânătorilor. În Muntenia și Oltenia această sărbătoare se denumește Drăgaica. Această zi este foarte importantă pentru credincioși, fiind trecută în calendarul creștin ortodox cu o cruce roșie, fiind celebrată la data de 24 iunie, în ziua în care este celebrată și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. 

Citește și: Mesaje de Sânziene 2023: Urări și felicitări pentru această sărbătoare

Obiceiuri de Sânziene, pe 24 iunie

În Noaptea de Sânziene se crede că cerurile se deschis, iar în noaptea dintre 23 spre 24 iunie, Sânzienele ies și joacă dansul ielelor în diferite locuri ascunse de ochii curioșilor, deoarece acest dans nu poate fi văzut de nimeni.

Se crede că cei ce le vor vedea pe Sânziene realizându-și dansul va fi pedepsit de acestea, îmbolnăvindu-l de o boală fără leac.

În această zi, fetele merg să culeagă sânziene pentru a împleti coronițe, după care le vor arunca peste casă, iar dacă coronița rămâne agățată și nu cade, la acea casă va avea loc o nuntă. Fetele strâng sânziene și pentru a le pune sub pernă astfel încât să își viseze ursitul în această noapte.

În alte zone ale României, se joacă Drăgaica. Două fete se vor costuma,  una în costum bărbătesc, cu numele Drăgan, iar cealaltă în costum femeiesc, zisă Drăgaica și vor merge să danseze în pragul caselor. 

Oamenii ce aleg să le primească vor atrage norocul în casă, în timp ce oamenii care le vor refuza vor fi ghinioniști. Femeile, în această zi, trebuie să se spele într-o apă curgătoare sau în roua dimineții pentru a rămâne curate și sănătoase, se vor spăla de boli și de probleme. 

Citește și: Noaptea de Sânziene 2023: Tradiția de mult uitată. Ce nu este bine să faci?

Surse: observatornews.ro, realitatea.net