Din 1 ianuarie 2023, o categorie de pensionari va putea să cumpere medicamente compensate cu 90%, în urma deciziei luate de Guvernul României.
Cine va primi medicamente compensate cu 90% începând cu data de 1 ianuarie 2023
Miercuri, 28 decembrie, Guvernul României a decis ca pensionarii care au venituri mai mici de 1.608 de lei pe lună să își poată achiziționa medicamentele compensate cu 90%.
Plafonul de preț până la care se acordă acest ajutor a fost crescut cu peste 12%, iar măsura are scopul de a permite pensionarilor cu venituri mici să intre în posesia medicamentelor de care au nevoie.
„S-a aprobat astăzi hotărârea de Guvern pentru aprobarea unor acte normative privind programul de compensare cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor pentru pensionari, precum şi prelungirea unui termen.
Acest act normativ aprobat prevede că începând cu 1 ianuarie anul viitor toţi pensionarii cu venituri până la 1.608 lei pe lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, să beneficieze de medicamente compensate în procent de 90% din sublista B prevăzută de hotărârea Guvernului 720/2008.
Citește și: Europa este în criză de medicamente pentru infecții respiratorii! România se află printre țările afectate
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Această măsură urmăreşte creşterea accesului la medicamente compensate acordate în ambulatoriu pentru pensionarii cu venituri mici, având în vedere creşterea pensiilor în sistemul public cu 12,5% din ianuarie 2023. În cadrul programului social al Guvernului pentru compensarea cu 90%, în perioada ianuarie 2022 – septembrie 2022, potrivit datelor aflate în baza de date a ministerului de resort, sunt aproape 2 milioane de reţete emise pentru 431.000 de pensionari români”, a declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului.
Medicamente și cu 50% mai scumpe pentru români
Cum toate sectoarele au înregistrat scumpiri din ce în ce mai greu de suportat pentru români, nici cel farmaceutic nu a scăpat de această problemă.
În unele cazuri, medicamentele s-au scumpit și cu 50%, iar unele pastile dispar de pe piață, în timp ce producătorii de medicamente dau vina pe taxele mult prea mari.
Conform Simonei Cocoș, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice, relatează antena3.r o, materiile prime au ajuns să coste și cu 60% mai mult, iar costurile de transport au înregistrat o majorare cu 300%.
De asemenea, medicamentele care au un preț mai mic de 50 de lei sunt cele mai afectate, ceea ce duce la probleme pentru bolnavii cronici, care sunt dependenți de ele în fiecare zi.