Cine va putea să-și amâne ratele de la 1 iulie 2022. Ministrul Finanțelor: „Amânarea ratelor nu e pentru toată lumea”

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 01 iul 2022, 09:39

Iată cine poate beneficia de amânarea ratelor la bancă de la 1 iulie 2022

Sursa: unsplash

Amânarea ratelor la bănci începând cu data de 1 iulie 2022 este o nouă măsură care face parte din programul „Sprijin pentru România”. Iată cine își va putea amâna ratele pentru 9 luni începând cu data de 1 iulie 2022, dar și ce anunț a făcut ministrul Finanțelor.

Un nou pachet de măsuri sociale și economice „Sprijin pentru România” a fost lansat de coaliția de guvernare, iar printre măsurile anunțate se numără și oferirea posibilității de amânare a ratelor pentru 9 luni începând cu data de 1 iulie 2022. Cu toate acestea doar anumite persoane vor putea să facă acest lucru, condițiile fiind explicate de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. 

Cine poate beneficia de amânarea ratelor de la 1 iulie 2022?   

În cadrul unei ședințe care a durat mai bine de 3 ore, coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR a luat decizia de a aproba un nou set de măsuri sociale și economice prin programul „Sprijin pentru România”. Noile măsuri, în valoare de 1,1 miliarde de euro se vor aplica de la 1 iulie 2022. Una dintre măsuri le va permite românilor să își amâne ratele la bancă pentru o perioadă de 9 luni.

Pentru că au apărut foarte multe controverse în legătură cu această măsură, ministrul Finanțelor a anunțat că nu toți românii vor beneficia de ea, ci doar cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare majore. Mai exact, doar acele persoane si companii care pot dovedi că au înregistrat o creștere a cheltuielilor cu 25% față de anul trecut vor putea să își amâne ratele începând cu data de 1 iulie 2022.

„Nu este o măsură pentru toată lumea. E o măsură pentru cei care au dificultăți în plata ratelor. Nu este o scutire, este o amânare la plată. Criteriul principal sau schimbarea de paradigmă față de moratoriul din 2020 este creşterea cheltuielilor sau costurilor. În pandemie, criteriul principal a fost scăderea veniturilor. Deci acum vom avea ca şi criteriu creşterea cheltuielilor per familie sau creşterea costurilor per companie cu 25% față de perioada anului trecut şi la companii, evident, va fi raportat la costurile referitoare la utilități, pentru că ne încadrăm şi în situaţia care a apărut între

timp practic costul lunar e afectat de preturile de la energie, de la combustibil, dar şi de la alte materii prime. Procedura va fi destul de simplă, dar acesta va fi criteriul pe care l-am agreat împreună cu sistemul bancar”, a anunțat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, potrivit libertatea.ro.

Doar cei care dovedesc că le-au crescut cheltuielile cu 25% își vor putea amâna ratele la bancă de la 1 iulie 2022
[Sursa: unsplash]

Astfel, această măsură nu va fi pentru toată lumea, ci doar pentru acele persoane care se află în punctul în care nu își mai pot plăti ratele la bănci.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie

Citeste si: De ce amânarea ratelor la bancă e o idee proastă dacă le poți plăti! Experții trag un semnal de alarmă!

Programul „Sprijin pentru România”. Ce măsuri intră în vigoare de la 1 iulie 2022?

Pe lângă amânarea ratelor pentru o perioadă de 9 luni, coaliția de guvernare a mai anunțat și alte măsuri sociale și economice care fac parte din programul „Sprijin pentru România” și care se vor aplica de la 1 iulie 2022. 

Începând din luna iulie vor crește salariile bugetarilor prin acordarea unui sfert din diferența de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariați din sistemul public. Tot de la 1 iulie 2022 va fi acordat un sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii care au pensii sub 2,000 de lei.

Pentru a putea susține aceste măsuri sociale și economice și pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, Guvernul a anunțat că vor fi luate următoarele măsuri începând cu data de 1 iulie 2022:

  • diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile, asistența socială;
  • suspendarea angajărilor la stat;
  • creșterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei;
  • accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.

Deciziile din ultima perioadă luate de coaliția de guvernare își propun să vină în sprijinul românilor care se confruntă cu probleme financiare majore după creșterea inflației și a prețurilor. 

Citeste si: Vești bune pentru români! Guvernul oferă 700 de lei și amânarea ratelor dacă îndeplinesc aceste condiții