Ciorbă de fasole. Cum să o prepari pentru a nu avea probleme la stomac

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 29 nov 2020, 19:20
Ciorbă de fasole. Cum să o prepari pentru a nu avea probleme la stomac

Ciorbă de fasole este un preparat iubit de români, însă vine la pachet cu probleme de stomac. Din acest motiv, există multe persoane care evită să mănânce fasole, deși le place și se afla pe lista alimentelor preferate.

 

Cum să o prepari ciorba de fasole pentru a nu avea probleme la stomac. Iata câteva trucuri spuse de un chef bucătar.

Ciorbă de fasole. Ingrediente

500 g fasole
200 g costiţă afumată
500 ml suc de roşii
o ceapă roşie
1 legatura ceapă verde
2 legaturi mărar
2 legaturi pătrunjel
3-4 legaturi ulei de floarea-soarelui
2 ardei capia
1 lingurita boia dulce

Ciorbă de fasole. Mod de preparare

Se alege fasolea, apoi se pune de seara până dimineaţa să stea la înmuiat în apă călduţă.

Dimineaţa se scoate fasolea din apă şi se pune să fiarbă în altă apă clocotită. Apa se schimbă de 2-3 ori, până se elimină toate toxinele, pentru a te asigura că faci o porție sănătoasă de ciorbă cu fasole.

Între timp, se curăţă ceapa şi ardeii și se pun la călit câteva minute în puțin ulei, se adaugă apoi fasolea fiartă, 2 l de apă și lasă să fiarbă, la foc mic.
După ce a mai scăzut din zeamă, adaugă și sucul de roşii (care a fost pus la fiert în prealabil).

Se adaugă apoi sare, boia şi piper, după preferinţă.

Costiță afumată se pune să se rumenească în puțin ulei bucăţile de costiţă. Când este gata, se scoate și se taie cubuleţe, apoi se pune în ciorba de fasole.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cum să o prepari fasolea pentru a nu avea probleme la stomac! Câteva trucuri utile

"Primul truc pentru a evita balonarea constă în a fierbe apa şi, aşa clocotită, o vom turna peste fasolea uscată. O vom lăsa circa o oră, după care vom începe procesul de fierbere a boabelor de fasole. La fiecare 30 de minute îi vom schimba apa în care a fiert.

Citeste si: Ciorba de burta cu smantana- reteta veche si traditionala

Citeste si: Ciorbă. Rețeta de ciorbă acră, apreciată de români

Citeste si: Plăcintă cu smântână. Rețetă veche de pe vremea lui Mihai Vodă Valahul

În momentul în care fasolea a fiert îndeajuns pentru noi, vom scurge apa şi vom folosi multe vegetale la gătirea ei, precum ceapă, ardei, morcov.

E bine de ştiut că fasolea, de obicei, pentru a nu produce gaze intestinale, trebuie consumată cu vegetale. Vegetalele vor avea un efect digestiv foarte bun!", spune Chef Cristi Dobre, pentru adevărul.ro.

"Un alt truc este acela de a evita pe cât posibil oalele din aluminiu uşor. Sunt foarte otrăvitoare. Folosiţi oale din inox sau, dacă nu aveţi, merg şi cele de tablă dar, în timpul fierberii, aruncaţi înăuntru o lingură de inox şi ceva sare. La fel, schimbaţi apa şi întotdeauna fierbeţi la foc mic. În timpul fierberii, se mai adaugă bicarbonat de sodiu, cam o linguriţă. Atenţie, nu faceţi amestec între cartof şi fasole, pentru că ele se vor certa foarte tare în stomac şi vor produce gaze.

Pe lângă acest truc de fierbere, este bine să mâncaţi fructe înainte de masa care va conţine fasole. La fel, pentru a stimula digestia dupa consumarea fasolei, putem opta pentru adăugarea pătrunjelului cât mai mărunt tocat, foarte benefic pentru organism, sau a chimenului.

Feniculul va reduce şi el efectul de arsuri stomacale. De asemenea pentru a diminua balonarea, vă recomand să consumaţi mult lichid cu această mâncare. De exemplu, faceţi o ciorbă de afumătură cu fasole. Lichidul va diminua foarte mult senzaţia de balonare", mai spune Chef Cristi Dobre.