Ciorba de vacuta este una dintre cele mai apreciate ciorbe din Romania, alaturi de ciorba de burta si ciorba radauteana. Iata o reteta autentica, originala de ciorba de vacuta, servita cu smantana si acrita cu bors.
Reteta de ciorba de vacuta cu smantana si bors
Ingrediente
Pentru a prepara aproximativ 8 portii de ciorba de vacuta cu smantana si bors aveti nevoie de urmatoarele ingredientre si cantitati: 500 g carne de vita, 2 cartofi medii, 3 morcovi, 1 ceapa mare, 1 telina medie, 1 pastarnac, 2 ardei,
Mod de preparare
Taie carnea cubulete si pune-o la fiert in apa, cu putina sare. Spumeaza carnea periodic pana ce supa ramane limpede. In rastimp, toaca legumele (le poti da pe razatoare sau le poti taia cubulete). Caleste ceapa tocata marunt in 3 linguri de ulei, adauga morcovul, telina si pastarnacul.
Dupa 1-2 minute, pune toate legumele (cu tot cu ulei) in supa de vita, impreuna cu cartofii taiati cuburi. Dupa 25 de minute adauga ardeiul in ciorba, iar dupa 5 minute completeaza cu pasta de tomate si borsul. Cand ciorba a dat bine in clocot, potriveste de sare si adauga leusteanul. Serveste ciorba de vacuta cu smantana.
Citeste si: Ciorbă de perișoare, rețeta bunicii. Cum se pregătește ciorba care are gust ca în copilărie
Ciorba de vacuta moldoveneasca
Ingrediente
Pentru prepararea a patru porti de bors moldovenesc de vacuta aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 400 g carne de vacuta, 1 morcov, 1 patrunjel, 1 telina, o ceapa, 2 ardei grasi, 3 rosii, 2 cartofi mijlocii, o lingura cu mazare boabe, 1l bors, patrunjel, sare.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Mod de preparare
Se pune carnea de vacuta, taiata bucatele, la fiert in 2 l apa rece cu o lingurita rasa de sare. Se fierbe in jur de o ora la foc mijlociu. Se curata din cand in cand spuma, pentru a obtine o supa clara.
Intre timp se taie fin ceapa, patrunjelul, telina si morcovul folosind mixerul. Se calesc in ulei, ceapa si legumele, si apoi se adauga in supa. Dupa 30 minute, se adauga mazarea, cartofii taiati cubulete si ardeii taiasi fasii impreuna cu rosiile(ale mele din conserva decojite).
Se mai fierbe 15 minute apoi se adauga borsul si sare daca mai este nevoie. Acest bors de vita se poate servi cu smantana.
Citeste si: Ciorbă de fasole. Cum să o prepari pentru a nu avea probleme la stomac
Ciorba de vacuta ardeleneasca
Ingrediente
Pentru prepararea a opt portii avem nevoie de: 600g carne de vita, un pastarnac, 2 morcovi, jumatate de telina, o radacina patrunjel, un ardei, 2 cepe, o cana mazare, 5 cartofi, o cana de bors sau zeama de varza, 150g smantana, 2 galbenusuri de ou, sare, ulei, patrunjel sau leustean.
Mod de preparare
Carnea de vita se spala, se curata de pielite si se toaca in cuburi. Se pune la fiert, se schimba apa dupa ce a facut spuma si se fierbe din nou pana ce carnea este aproape gata. Morcovii, radacina de patrunjel, pastarnacul, ardeiul si cepele se curata, se spala si se toaca marunt.
Se inabusa pe foc in cateva linguri de ulei, dupa care se adauga carnea fiarta de vita, precum si apa in care aceasta a fiert. Dupa 15 minute se adauga cartofii taiati in cuburi si mazarea. Cand toate legumele sunt fierte se pune borsul sau zeama de varza.
intr-un vas se amesteca smantana cu galbenusurile de ou si se toarna treptat cu polonicul zeama din ciorba, dupa care se pune compozitia de zeama si smantana inapoi in oala peste legume si carnea de vita. Se mai da ciorba putin in clocot, dupa care se pune patrunjelul tocat marunt si se acopera oala cu un capac pentru ca aromele sa se combine.
Ciorba ardeleneasca de vita se serveste fierbinte cu ardei iute.