Profesorul bârlădean Nicolae Curelea, un maestru în bucătăria moldovenească, vorbește despre ciorba de potroace. "Potroaca înseamnă sărătură, o zeamă reparatorie de după nopţile cumplite ale Valaho-Balcaniei, care scoate veninul din beţivi, mahmureala din naşi şi untul din bucătari.
E ciorba dimineţilor obosite şi înfrigurate de excese, panaceul valah, dezintoxicant al râurilor întunecate de rachiu şi de vin ce poluează noaptea perversă, sardanapalică şi aventuroasă a nunţii.
Sorbitura acră şi fierbinte îţi răcoreşte deodată arşiţa lăuntrică. Şi atunci simţi nevoia să mai guşti o lingură, şi-apoi încă una, şi-ncă una", descrie profesorul Curelea de potroace, cunoscută drept și ciorba petrecăreţilor.
Ciorba potroace. Ingrediente:
- tacâmuri de pui
- 2-3 cepe mari
- un morcov
- 2 bucăți albitură (păstârnac și pătrunjel)
- 1-2 cartofi
- o lingură bulion
- un
- o legătură pătrunjel
- o legătură leuștean
- un litru zeamă de varză sau borș
- un ou
- sare, piper
Ciorba potroace. Mod de preparare:
Spălăm bine tacâmurile, se taie bucăți mici, se fierb într-o oală mare și se îndepărtează spuma cu o lingură sau paletă.
Ciorba potroace. După ce se ia spuma, se adaugă rădăcinoasele tăiate cuburi mărunte și se fierbe totul pâna se înmoaie și se desface carnea de pe oase.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie
Citeste si: Supa crema de ciuperci: reteta rapida, gata in 30 de minute
Citeste si: Ciorbă rădăuțeană. Rețeta autentică din Bucovina
Citeste si: Slănină. Ce este, de fapt, slănina și cum ne afectează sănătatea
Se drege de sare și piper. Se adaugă apoi ceapa, ardeiul și se fierbe înca 20 minute, se adaugă bulionul și zeama de varză, se mai fierbe 5 minute și se ia de pe foc.
Se bate apoi un ou, se adaugă în ciorba luată de pe foc și se amestecă bine.
Ciorba potroace. La final se adaugă patrunjelul și leușteanul tocate mărunt.