Ciorba potroace. Rețeta tradițională care te scapă de mahmureală

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 29 nov 2020, 21:55
Ciorba potroace reteta

Ciorba potroace. Această ciorbă este la mare cautare după nopțile de băută sau după o perioadă de excese alimentare.

 

Profesorul bârlădean Nicolae Curelea, un maestru în bucătăria moldovenească, vorbește despre ciorba de potroace. "Potroaca înseamnă sărătură, o zeamă reparatorie de după nopţile cumplite ale Valaho-Balcaniei, care scoate veninul din beţivi, mahmureala din naşi şi untul din bucătari.

E ciorba dimineţilor obosite şi înfrigurate de excese, panaceul valah, dezintoxicant al râurilor întunecate de rachiu şi de vin ce poluează noaptea perversă, sardanapalică şi aventuroasă a nunţii. Când guşti, trebuie să-ţi simţi coroana de păr zbârlindu-se. Închizi ochii şi strângi fălcile, aşteptând atent să vezi ce se întâmplă.

Sorbitura acră şi fierbinte îţi răcoreşte deodată arşiţa lăuntrică. Şi atunci simţi nevoia să mai guşti o lingură, şi-apoi încă una, şi-ncă una", descrie profesorul Curelea de potroace, cunoscută drept și ciorba petrecăreţilor.

Ciorba potroace. Ingrediente:

- tacâmuri de pui
- 2-3 cepe mari
- un morcov
- 2 bucăți albitură (păstârnac și pătrunjel)
- 1-2 cartofi
- o lingură bulion
- un

ardei gras
- o legătură pătrunjel
- o legătură leuștean
- un litru zeamă de varză sau borș
- un ou
- sare, piper

Ciorba potroace oala

Ciorba potroace. Mod de preparare:

Spălăm bine tacâmurile, se taie bucăți mici, se fierb într-o oală mare și se îndepărtează spuma cu o lingură sau paletă.

Ciorba potroace. După ce se ia spuma, se adaugă rădăcinoasele tăiate cuburi mărunte și se fierbe totul pâna se înmoaie și se desface carnea de pe oase.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie

Citeste si: Supa crema de ciuperci: reteta rapida, gata in 30 de minute

Citeste si: Ciorbă rădăuțeană. Rețeta autentică din Bucovina

Citeste si: Slănină. Ce este, de fapt, slănina și cum ne afectează sănătatea

Se drege de sare și piper. Se adaugă apoi ceapa, ardeiul și se fierbe înca 20 minute, se adaugă bulionul și zeama de varză, se mai fierbe 5 minute și se ia de pe foc.

Se bate apoi un ou, se adaugă în ciorba luată de pe foc și se amestecă bine.

Ciorba potroace. La final se adaugă patrunjelul și leușteanul tocate mărunt.