Ingrediente pentru ciorba rădăuțeană:
- 4-5 piepți de pui (cu tot cu os și piele, să rămână cca 450-500 g carne)
- 1 păstârnac mediu
- 3 morcovi mari
- o țelină medie
- 2-3 ardei grași medii
- 3-4 ouă
- o ceapă mare
- un pahar mare cu smântână grasă (20%)
- o lingură de oțet (sau după gust)
- 3-4 căței de usturoi
- o mână de pătrunjel, care se toacă grosier
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
- sare, piper boabe
- ardei iute (pentru servit)
Mod de preparare- ciorba rădăuțeană:
Se curăța ceapa și se lasă întreagă, apoi este pusă într-o cratiță mare, în 5 litri de apă. Restul legumelor se taie, mai puțin usturoiul, și se adaugă împreună cu ceapa și carnea în cratiță.
În cazul în care doriți ca ciorba să aibă o culoare gălbuie, este recomandat să căliți morcovii într-o crăticioară, în ulei, iar apoi îi adăugați în ciorbă spre sfârșit.
Citeste si: Ciorba de vacuta ca la mama acasa! Reteta originala
Citeste si: Cartofi la cuptor- reteta secreta: cum sa-i faci crocanti
Citeste si: Ciorbă de fasole. Cum să o prepari pentru a nu avea probleme la stomac
În momentul în care începe să se adune spuma de la carne, se înlătură treptat cu o lingură. Atunci când legumele s-au înmuiat, se adaugă boabele de piper. Se scoate carnea după ce s-a fiert și se feliează în felii subțiri. Carnea se pune apoi înapoi în apă, pe foc mic, până dă într-un clocot. Se oprește focul, se pisează usturoiul ca pentru mujdei și se bat ouăle bine cu smântână. Această compoziție se pune în apa clocotită și se amestecă bine.
În funcție de preferințe, puteți adăuga oțet și pătrunjel și puteți servi ciorba cu ardei iute.
Ciorbă rădăuțeană. Proveniență
După cum îi spune și numele, ciorba rădăuțeană a fost preparată prima dată în municipiul Rădăuți din județul Suceava prin anii 70, potrivit wikipedia.org.
Cea care a inventat acest sortiment de ciorbă este Cornelia Dumitrescu. Gospodina a introdus pui în Ciorbă de burtă, la insistențele soțului, care dorea ciorbă de burtă cu gust de pui.
La scurt timp a introdus rețeta și în meniul restaurantului în care lucra. Ciorba a fost apreciată chiar și de către turiști străini, care au și cerut rețeta. Mulți bucătari sau patroni de restaurante au introdus rețeta în localurile lor.