Ingrediente pentru ciorbă acră
- 500 g de carne de porc
- 2 cepe
- o legătură de pătrunjel
- 100 ml de bulion
- un ardei
- un litru de zeamă de varză
- o legătură de leuștean
- 3 litri de apă
- condimente
Mod de preparare ciorbă acră
Carnea se taie bucățele, după care se pune la fiert. Se lasă să fiarbă până când va face o spumă pe care o îndepărtezi cu o spumieră sau cu ajutorul unei linguri. Apoi se pot adăuga condimentele (sare și piper), după gust. Carnea se lasă la fiert aproximativ o oră.
Ciorbă acră. În timp ce carnea fierbe, se taie legumele și, după o oră, adaugă-le la zeama cu carne, apoi mai lasă ciorba să fiarbă câteva zeci de minute.
Ciorba este un preparat lichid din legume, verdețuri respectiv legume și carne sau pește, obținut prin fierberea bucăților de carne, tăiate la dimensiuni mici, cu diferite legume, dregerea cu diverse ingrediente: ou, smântână, iaurt, rântașuri obținute prin rumenirea făinii din diverse cereale și după preferință acrirea cu oțet alimentar, borș, suc de lămâie sau sare de lămâie, suc de roșii, corcodușe, zarzăre ori zeamă de varză.
Ciorbă acră. Pentru ciorbele de post se fierb legumele fără carne și se acresc. Ca verdeață, la ciorbe se folosește pătrunjelul cu excepția ciorbelor ardelenești la care specific zonei este tarhonul, iar la ciorba de burtă nu se adaugă verdeață.
Citeste si: Rețetă: alivenci moldovenești. Prăjitura pe care nu o poți refuza
Citeste si: 4 retete de dulciuri sanatoase: le mananci fara sa te ingrasi
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Citeste si: Varză murată. Cum se prepară salata de varză cu ulei. Secretul pentru a rămâne tare
Ciorba de burtă se acrește cu oțet alimentar. Ciorba de potroace se acrește cu moare de varză. Ciorba à la grecque se acrește cu lămâie.
În turcește bine-cunoscuta fiertură poartă numele de çorba, cuvânt provenit din arabul šorba (šarâb). Ciorba a ajuns pe masa românilor dintr-un capriciu istoric, fiind fiartă, mai întâi, în ceaunele și cazanele trupelor de spahii ale Imperiului Otoman.
În Moldova, ciorba se acrește de obicei cu borș obținut din fermentarea tărâțelor și se numește la fel, borș.