Circuitul banilor murdari din fotbal! Saci de bani negri ar fi ajuns direct in buzunarele celor 8 acuzati

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 27 feb 2017, 01:52

Impreuna, la bine la rau, pe stadioane sau la chermeze si tot impreuna i-a adus soarta in spatele gratiilor.

8 ani, de amanari, recursuri, apeluri si tot felul de chichite judecatoresti, au fost in zadar pentru fratia transferurilor. O tagma in care toata lumea e inrudita cu toata lumea. Ioan si Victor sunt frati, Borcea e cumatrul lui Gigi, Gica Popescu e cumnatul lui Gica Hagi iar Jean Padureanu e prieten cu toata lumea.

Tot impreuna au venit de fiecare data in fata magistratilor! Ba au impartit frateste  perna lui Cristi Borcea, care sa le mai indulceasca suferinta orelor de asteptare petrecute pe  bancile de lemn din salile de judecata.


Circuitul banilor murdari din fotbal, insa, avea sa ii manjeasca pe toti pe maini! Saci de bani negri, ar fi ajuns direct in buzunarele celor 8 acuzati, in detrimentul statului roman!

Neamul Becali are cel mai mult de suferit. Practic, toti barbatii sunt in puscarie.  Anii de zile au fost priviti ca printii fotbalului romanesc, invarteau banii cu galeata, invarteau milioanele si decideau soarta celor mai talentati jucatori romani.

Pana intr-o zi, cand incepea declinul. Acum jumatate de an isi duceau mama pe ultimul drum... Acum 10 luni il conduceau la puscarie cu ochii in lacrimi pe varul lor, Gigi Becali. De cateva luni, cand latul condamnarilor se apropia, Ioan Becali a inceput sa aiba un comportament foarte ciudat. Mai intai ingandurat... Apoi, gandul ca puscaria se apropie, ii aducea o liniste suspecta. La un moment dat, avea sa reactioneze violent fata de presa.


Traiau precum actorii din Dallas, in resedintele din Pipera, dezbateau probleme diverse la televizor in prime-time si visau sa intre in politica. La 65 de milioane de euro se ridica averea fratilor Ioan si Victor Becali. Chiar daca firma lor nu a mai inregistrat in ultimii doi ani acelasi succes cu transferurile de fotbalisti, impresarii Victor si Ioan Becali au investit in afacerile imobiliare, fiind proprietari de imobile de lux in Bucuresti, dar si de terenuri in zona padurii Baneasa.

„Nu bag in seama pe oricine. Eu sunt Ioan Becali, milionarul, smecherul, mafiotul”, spunea, ironic, in urma cu ceva timp. Acum, insa, Victor Becali pleaca la puscarie pentru  4 ani si 8 luni iar Ioan Becali,  6 ani si patru luni. Si-au facut deja mutatie la Constanta pentru a sta alaturi de Gigi Becalii la Poarta Alba.

Victor si Ioan Becali s-au lansat dupa revolutie in fotbal.

Printr-o firma de impresariat i-au vandut la echipe mari, pe componentii Generatiei de Aur. Aceste afaceri le-au adus si acuzatiile pentru care sunt judecati acum. Practic, din comisioane imense declarau la stat doar o parte!

Borcea. A fost printul fotbalului romanesc. Se misca precum Shakira si pufaia trabuc dupa trabuc,  din tribuna stadionului Dinamo! Viata lui batea filmul si niciun nor negru nu se mai putea abate deasupra lui.


De cateva zile, insa, Borcea parca a presimtit tragedia care i se va intampla. S-a intors din Statele Unite ca sa stea aproape de copii si fosta sotie. Acum o saptamana paparazzii il suprindeau in compania baiatului cel mare, iar pe seara, familia se reunea cu tot cu fosta si actuala sotie la un salon din Bucuresti!Ba, mai mult, si-a facut mutatie si el la Constanta ca sa mearga alaturi de nasul Gigi Becali.

Milionar din butelii. Daca in ‘89 era  angajat la un centru de butelii de gaz, cativa ani mai tarziu, Borcea avea sa ajunga unul dintre cei mai bogati si mai influenti oameni din fotbal. Detine mai multe hoteluri in tara, are o clinica de infrumusetare in Bucuresti si doua stranduri, mai multe terenuri in Bucuresti, Constanta, Timisoara si in  Moldova. Are mai multe case de vacanta, la Monte Carlo si Miami, precum si iahturi. Averea sa e estimata la peste 80 de milioane de euro.

Imbracat mereu la patru ace, cu haine de mii  de euro, cu multe ore petrecute in sala de forta si in saloanele de infrumusetare, Borcea a fost o prezenta in cercurile mondene, multe vedete alegandu-l ca nas de cununie sau pentru a le boteza copiii.  Dupa  22 de ani de casnicie din care au rezultat  trei copii, Borcea  si-a schimbat gusturile. A divortat si si-a ales o sotie manechin, cu 15 ani mai tanara decat el si care i-a si daruit un copil. Nunta a fost una selecta, cu invitati alesi pe spranceana, cu limuzine si tinute de mii de euro. Numai rochia miresei a costat o sute de mii de euro!

La nunta anului, amfitrionul a fost insusi nasul Gigi Becali, care a rupt ringul de dans. Conform unor apropiati ai familiei Borcea, fiecare cuplu a oferit in medie un dar de circa 3.000 de euro. Asa se explica suma de 2.000.000 de euro obtinuta numai din daruri.
Dar,  viata milionarului nu a fost intotdeauna roz. In urma cu aproape 4 ani, sotii Borcea s-au tratat de o misterioasa intoxicatie cu mercur. Au existat mai multe variante. O varianta era ca cineva a vrut sa le faca rau intentionat si le-a contaminat mancarea sau bautura cu acest tip de metal greu.

Nu stiu cine le-a putut dori raul si nici nu si-au putut explica cum de in corpul lor  a ajuns  o concentratie de mercur de noua ori mai mare ca normalul. Cristi si Mihalea Borcea s-au tratat pe bani grei in cele mai mari clinici din Statele Unite.
Dar, linistea nu a tinut mult. Se pare ca drumurile batute pana la tribunal i-au dat lui Borcea inima peste cap. Asa a ajuns in sala de operatie unde medicii l-au operat pe cord deschis.

Si ghionioanele par sa se tina lant de fostul actionarul de la Dinamo care este acum si executat silit… ANAF a publicat un anunt de vanzare a unor bunuri apartinand firmei la care Borcea detine jumatate din capital, pe numele mamei sale. Potrivit revistei Capital, Fiscul ii vinde lui Borcea un teren de aproape 300 mp, si un altul  de peste  9000 mp.  De asemenea, ANAF a scos la vanzare mai multe bunuri mobile detinute de aceeasi firma.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Borcea  a mai trecut odata pe langa gratiile penitenciarului in urma cu doi ani cand  Tribunalul Bucuresti i-a achitat, pe toti cei opt inculpati din dosarul transferurilor de jucatori. Decizia a fost contestata de procurorii DNA la Curtea de Apel  care cateva luni mai tarziu  a dispus pedepse pana la opt ani de inchisoare cu suspendare sau cu executare.
Cristian Borcea a fost condamnat atunci la sapte ani de inchisoare cu executare. Sentinta a fost atacata cu recurs la instanta suprema, care a decis definitiv sa retrimita dosarul pentru rejudecare la Curtea de Apel Bucuresti, instanta care astazi  a dat decizia  definitiva.
„N-as vrea sa simtiti niciodata ce simt eu acum(…). Sunt hotarat sa nu merg la nunta fiicei mele…”, afirma Copos. Si nici nu va ajunge pentru ca azi a cazut victima bratului lung al legii. George Copos va sta in puscarie 3 ani si 8 luni.
Copos intra in afaceri imediat dupa revolutie! Lansa o cofetarie dupa numele sotiei.  Atat de bine i-a mers incat in 2007 sa aiba o avere estimata la 700 de milioane de euro.

Despre el se spune ca este zgarcit, huiduit de fanii echipei Rapid in mod constant, acuzat de infidelitate...si prieten la catarama cu Gigi Becali. Declinul avea sa i se traga tot de la fotbal. Probabil ca regreta anul 1993, cand prelua echipa Rapid Bucuresti.

George Copos ajungea in atentia procurorilor in 2006. Atunci era trimis in judecata pentru fals in acte si spalare de bani in cazul Loteria. Paguba- peste un milion de euro. Daca in acest dosar decizia nu este definitiva, in cel al transferurilor e foarte clar: 3 ani si 8 luni!

Potrivit revistei Forbes, George Copos ocupa locul 3 in topul celor mai bogati oameni din sport si are o avere estimata intre 170 si 180 de milioane de euro. Milionarul are sapte hoteluri, in Bucuresti, Eforie-Nord si Poiana Brasov, 19 magazine cu produse de panificatie si o fabrica de motoare electrice.

La puscarie se incoloneaza si Mihai Stoica, 3 luni si 6 luni va sta dupa gratii. Acesta are un carcater vulcanic. S-a certat cu suporterii Stelei. S-a injurat cu Gigi Becali. Si a sarit la gatul jurnalistilor! Relatia lui cu patronul si suporterii Stelei a fost mereu la extreme: de la extaz la agonie.

MM Stoica este condamnat pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala si spalare de bani, pentru perioada cand era presedintele al clubului Otelul Galati. Desi a fost anuntat acum doua saptamani, de procurorul de caz ca, potrivit noului Cod Penal, faptele sale s-au prescris, astazi instanta l-a condamnat la 3 ani si 6 luni!
Managerul Stelei despre care se zvonea ca e in statiunea Belek din Turcia, unde plecase pentru o zi de relaxare cu Laurentiu Reghecampf, antrenorul Stelei, a reactionat pe Facebook: „Ce conteaza daca procurorii nu cer pedeapsa, conteaza ce ordine se primesc. Multumesc, Romania! Keep calm& go for the double! Steaua forever”

Gica Popescu a fost unul dintre cei mai apreciati fotbalisti, si a jucat la echipe de renume ca Barcelona si Galatasaray. Daca din fotbal a iesit cu fruntea sus, intra cu capul plecat la puscarie- 3 ani si o luna! E cumnatul lui Gica Hagi, are propria scoala de fotbal si o avere de 40 de milioane de euro din afaceri imobiliare. O scurta perioada a fost impresar de fotbal si fix pentru acea perioada e acuzat ca ar fi inselat statul roman.  El spera la o sentinta cu suspendare, dupa ce a achitat 900.000 de dolari,  din prejudiciul stabilit.

Gica Popescu nu se astepta la o asemenea condamnare de vreme ce vroia sa candideze chiar maine la sefia Federatiei Romane de Fotbal.