Ciresele sunt extrem de cautate in lunile mai, iunie si iulie, motiv pentru care ajung sa fie vandute la preturi astronomice, care depasesc de multe ori 100 de lei pe kilogram.
Ciresele sunt apreciate pentru gustul lor, dar putina lume stie ca unele dintre ele sunt toxice si pot provoca probleme de sanatate. Iata cand devin ciresele toxice.
Cirese toxice: ce cirese sunt toxice
Ciresele sunt extrem de gustoase si au o multime de beneficii pentru organism. Putina lume stie insa ca, pe cat de bun este gustul lor, pe atat de toxici sunt samburii din cirese. Evita sa ii inghiti sau sa ii zdrobesti; facand acest lucru eliberezi cianura de hidrogen din ei, un compus extrem de toxic, care poate provoca grave probleme de sanatate.
Semnele intoxicarii cu cianura de hidrogen sunt varsaturi, ameteala, confuzie, dureri de cap si anxietate. In cazurile grave, cianura de hidrogen din cirese poate bloca aparatul respirator, ducand la insuficienta respiratorie si, de asemenea, poate provoca insuficienta renala.
Cirese toxice: atunci cand cumparati cirese, evitati sa achizitionati sortimente aduse din alte tari. S-a descoperit ca anumite soiuri importate contin o serie de substante extrem de toxice in coaja, precum Imazalil sau Thiabendazon, o serie de pesticide folosite pentru a le accelera cresterea.
Ingerate, aceste substante provoaca probleme grave si pot afecta iremediabil rinichii si ficatul. Cititi cu atentie etichetele lipite pe caserole, in general prezenta acestor substante este semnalata. Evitati sa cumparati astfel de cirese.
Citeste si: Conserve sănătoase. Nu expiră niciodată
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Citeste si: Cum să faci maia. Rețeta simplă pentru drojdie naturală
Citeste si: Mazare toxica: cand devine mazarea toxica pentru organism. Ai mare grija cum o prepari
Cirese: ce beneficii are consumul de cirese
Ciresele au o multime beneficii daca sunt consumate cu moderatie. Continutul ridicat de antioxidanti le confera un efect anticancerigen.
Antocianina din cirese, care le si da culoarea, acel rosu aprins, are multiple beneficii pentru organismul uman: reduce riscul bolilor de inima, reduce riscul aparitiei diabetului, regleaza nivelul de colesterol din sange si previne aparitia unor boli neurodegenerative, precum Alzheimer.
Ciresele sunt extrem de bogate si in vitamina A, care are un rol esential in hranirea pielii. Ciresele sunt bogate si in melatonina, excelenta pentru cei care se confrunta cu insomnii, migrene sau anxietate.
S-a demonstrat si ca ciresele amelioreaza durerile articulare, calmeaza durerile musculare si incetinesc procesul de imbatranire al organismului.
Citeste si: Paine facuta in casa, fara dospire, fara framantare. Cea mai simpla reteta de paine