Papa Francisc a fost ales la conducerea Bisericii Romano-Catolice în anul 2013, iar timp de 12 ani a avut un impact puternic aspra credincioșilor, insuflându-le înțelepciunea sa, dar și diferite valori. Suveranul Pontif s-a stins din viață în a doua zi de Paște, pe 21 aprilie 2025, lăsând în urmă nenumărate vorbe pline de înțelepciune, pe care credincioșii să și le amintească.
Cele mai înțelepte vorbe spuse de Suveranul Pontif
Papa Francisc a fost al 266-lea episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice, iar după 12 ani în care s-a aflat la conducere, acesta s-a stins din viață. În a doua zi de Paște, pe 21 aprilie 2025, Papa Francisc s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani, în urma unui accident vascular cerebral. Accidentul vascular cerebral i-a provocat o comă și o insuficiență cardiocirculatorie ireversibilă, așa cum a anunțat Vaticanul.
Pe parcursul celor 12 ani de conducere a Bisericii Catolice, Papa Francisc a fost apreciat de credincioși pentru deschiderea pe care o avea, dar și pentru înțelepciunea sa. După decesul acestuia, credincioșii au rămas cu vorbele rostite de Papa Francisc pe parcursul conducerii acestuia. Iată care sunt cele mai înțelepte vorbe spuse de Suveranul Pontif:
„Bradul de Crăciun ești tu… când reziști furtunilor și greutăților vieții.
„Dragostea nu poate suporta să rămână închisă în ea însăși. Prin însăși natura sa este deschisă, se răspândește și este rodnică, generează mereu dragoste nouă.”
„Caritate, iubire și împărtășire a sorții iubitului în orice. Dragostea îi face pe oameni asemănători, creează egalitate, dărâmă ziduri și distanțe.”
„Dacă mergem pe drumul vieții, ni se pot întâmpla lucruri rele, dar nu contează. Este în valoare de ea.”
„A trăi și a merge, a trăi și a trece prin căi diferite, căi diferite care își lasă amprenta asupra vieții noastre. Și prin credința știm că Isus ne caută, El vrea să ne vindece rănile, să ne vindece picioarele de rănile unei cărări încărcate de singurătate, să ne curețe de praful care s-a lipit de străzile pe care le-a parcurs fiecare.”
„Tristețea noastră infinită este vindecată doar cu iubire infinită.”
„Vă rog să vă asigurați că bogăția slujește umanitatea, nu o conduce!”
„Unii dintre cei mai buni oameni din istorie n-au crezut în Dumnezeu, în vreme ce unele dintre cele mai mari atrocități au fost săvârșite în numele Domnului”
„Împreună cu o cultură a muncii, trebuie să existe și una a timpului liber ca și gratificație. Cu alte cuvinte, oamenii care muncesc trebuie să aibă timp pentru a se relaxa, a fi alături de familiile lor, a se distra, a citi, a asculta muzică, a face sport”
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
„Cu siguranță, sacrificiul te face să vezi lucrurile altfel”
„Mai bine să trăiești ca un ateu, decât să fii un fals creștin”
„Bunicii visează când nepoții merg înainte, și nepoții, atunci când au rădăcini”
„Omul este ca un călător care, traversând deșerturile vieții, este însetat de apă vie, țâșnitoare și proaspătă, capabil să-și potolească adânc dorința de lumină, iubire, frumusețe și pace.”
„Spunem da iubirii și nu egoismului, spunem da vieții și nu morții, spunem da libertății și nu sclaviei multor idoli ai timpului nostru; într-un cuvânt îi spunem da lui Dumnezeu, care este iubire, viață și libertate și nu dezamăgește niciodată.”
„Faceți viitorul, cu mâinile, cu inima, cu dragostea, cu pasiunile, cu visele. Cu ceilalți.”
„Întâlnirea cu Dumnezeu trebuie să vină din interior”
„Să privim lumea nu din dorința de a o vedea așa cum ne-ar plăcea să fie, ci văzând-o așa cum e ea, pentru că numai în felul acesta o să ne dăm seama de nevoile ei”
„Orice persoană ne poate învăța ceva și oricine poate fi învățat”
Care a fost ultimul mesaj al Suveranului Pontif
Papa Francisc s-a stins din viață în a doua zi de Paște, ultima sa apariție publică fiind chiar cu o zi înainte. Suveranul Pontif a ieșit la balconul Bazilicii Sfântul Petru, astfel încât să le poată ura credincioșilor „Paște fericit!”. Acesta a ținut și un discurs în fața credincioșilor, discurs care a avut ca subiect principal pacea și remedierea conflictelor.
„Aș vrea să ne întoarcem la speranța că pacea este posibilă! Din Sfântul Mormânt, Biserica Învierii, unde în acest an Paștele este sărbătorit în aceeași zi de catolici și ortodocși, lumina păcii să strălucească peste întreaga Țară Sfântă și asupra întregii lumi. Sunt aproape de suferința creștinilor din Palestina și Israel, precum și de întreg poporul israelian și de întreg poporul palestinian.”
În ultimul său discurs, Papa Francisc i-a încurajat pe credincioși „să îl caute pe Hristos în viață, să îl caute pe chipurile fraților și surorilor lor, să îl caute în viața de zi cu zi, să îl caute peste tot, mai puțin în acel mormânt”, potrivit a1.ro. „El este viu și rămâne mereu cu noi, plângând lacrimile celor care suferă și multiplicând frumusețea vieții în micile gesturi de iubire ale fiecăruia dintre noi”, a mai adăugat Papa Francisc.