Cititul te mentine sanatos fizic si psihic

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 28 oct 2020, 01:50

Cititul iti face bine. "Normal", ar spune unii: cititul iti dezvolta intelectul. Insa s-a demonstrat ca cititul de placere imbunatateste sanatatea fizica si mentala.

In epoca Twitter-ului, cititul cartilor- care necesita concentrare intensa pe o perioada lunga de timp – ar putea deveni antidotul.

Boronesa Susan Greenfield spune ca cititul ajuta la marirea arieii de atentie a copiilor si imbunatateste abilitatea lor de a gandi clar. Povestile au un inceput, un mijloc si un sfarsit, structura care ne ajuta creierul sa gandim secvential, sa legam cauza de efect si semnificatie. Este important ca un copil sa invete asta, de aceea parintii trebuie sa le citeasca povesti copiilor lor.


Cititul ne imbogateste abilitatea de a relationa, marindu-ne capacitatea de intelegere a altor culturi, ajutandu-ne sa invatam sa ne cunoastem unii pe altii.

Un studiu recent, facut la Universitatea din Michigan a demonstrat ca entuziasmul de a relationa cu cei din jur a scazut sub 48% printre studenti. Incurajarea cititului ar putea contrabalansa aceasta statistica.

"Intr-un joc pe calculator, poate ca salvezi printesa, dar nu iti pasa de ea, doar vrei sa castigi, explica Baronesa Greenfield. Insa
printesa dintr-o carte are trecut, prezent si viitor, are legautri si motivatii. Ne putem referi la ea. Vedem lumea prin ochii ei."

Potrivit profesorului emerit John Stein, de la Magdalen College, Oxford, nu este deloc o activitate pasiva: el pune in miscare intreg creierul. Sa citesti povesti copiilor le ajuta creierul sa dezvolte abilitatea de a analiza cauza, efectul si semnificatia evenimentului. Imaginandu-ne ce se intampla este un lucru foarte bun, pentru ca ne activam creierul facand asta.


Cu alte cuvinte, creierele noastre stimuleaza experientele reale, ca si cand le-am trai noi. Asta nu se intampla cand ne uitam la televizor sau ne jucam un joc pe calculator.

Faptul ca ne cufundam intr-o carte buna este un lucru benefic sanatatii mintale. Niciodata nu esti singur cu o carte. Cititul alunga singuratatea, stresul si ne face sa uitam de probleme.