Ciuperci pe pat de mămăligă. Cum să-ți impresionezi invitații în post

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 30 nov 2020, 05:45
Ciuperci pe pat de mămăligă. Cum să-ți impresionezi invitații în post

Ciuperci pe pat de mămăligă. Postul nu oferă o varietate de rețete pentru mesele festive, însă astăzi venim cu o idee care v-ar putea ajuta atunci când vă doriți să-i impresionați pe invitați.

 

Ciuperci pe pat de mămăligă. Ingrediente:

  • 1 cutie ciuperci
  • malai ptr mamaliga
  • 1 ceapa mare
  • legatura marar
  • 2-3 linguri margarina
  • sare, piper

Ciuperci pe pat de mămăligă. Mod de preparare:

Ciuperci pe pat de mămăligă. Ciupercile se călesc puțin în ulei, apoi se adaugă ceapa și se mai lasă pe foc până ce aceasta devine sticloasă.

Adăugăm apoi sare, piper, condimente, mărarul tocat mărunt și se lasă deoparte.

Între timp se face o mămăligă potrivit de moale, se răstoarnă într-un recipient și se amestecă cu mărgarină.

Ciuperci pe pat de mămăligă. O tavă de cozonac se unge cu margarină, se pune un strat de mămăligă și apoi se pune amestecul de ciuperci. Apoi se adaugă un alt strat de mămăligă.

Se nivelează totul bine și se dă la cuptorul încins aproximativ de 30 minute.

Ciuperci pe pat de mămăligă. În momentul în care este gata se lasă puțin să se așeze și se răstoarnă cu grijă pe un platou.

Mămăliga cu ciuperci se taie felii și se servește ca atare. Acest preparat se poate consuma și rece, este la fel de bun.

Mămăliga- de unde provine și ce efecte are asupra sănătății

Mămăliga este denumirea în limba română a unui fel de mâncare preparat din făină de porumb (mălai).

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Este mai bine cunoscută în restul lumii după denumirea italiană, (polenta), dar se întâlnește și în multe alte țări ca Ungaria (puliszka) Savoia, Elveția, Austria, Croația (palenta, žganci, pura), Slovenia (polenta, žganci), Serbia (palenta), Bulgaria, Corsica (pulenta), Brazilia (polenta), Argentina, Ucraina (culeșa),

Uruguay, Venezuela și Mexic sau la sașii din Transilvania (Palukes, Pålix).

Mămăliga este un preparat tradițional de mâncare din România. Considerată mâncare a țăranilor, este des folosită ca substitut pentru pâine sau ca aliment de bază în perioadele de vară când munca grea efectuată la câmp nu mai permite prepararea pâinii de casă și în zonele rurale sărace. Era preponderent folosită în perioada premergătoare industrializării dată fiind ușurința cu care se prepară, comparativ cu pâinea.

În perioada modernă, preocuparea pentru alimentația diversă și sănătoasă făcând obiectul a numeroase cercetări, știința alimentației consideră mămăliga ca având un aport bogat de vitamine, aceasta fiind recomandată mai ales persoanelor suferinde de boli de plămâni, afecțiuni ale căilor respiratorii, anemicilor, etc. La ora actuală mămăliga și alte preparate pe baza ei, au devenit feluri de mâncare disponibile și în restaurantele selecte, fiind apreciate de gurmanzi.

Citeste si: Peste toxic: ce sa nu mai mananci, lista celor mai toxici pesti

Citeste si: Ficatei de pui toxici: cum iti dai seama ca ficateii sunt toxici

Citeste si: Pateu vegetal: este toxic sau nu? Pericolul din pateul vegetal: ce se intampla cand il mananci

În mod tradițional, mămăliga este gătită din apă fiartă, sare și făină de porumb într-un vas de fontă cu o formă specială denumit ceaun. Preparată în stilul țărănesc și folosită în loc de pâine, mămăliga este mai densă decât polenta italiană până la a putea fi tăiată în bucăți asemenea pâinii. Când este gătită în alte scopuri, mămăliga poate fi mai moale, câteodată aproape de consistența terciului.

Motivul pentru care mămăliga este atât de populară în România este faptul că otomanii puneau bir numai pe grâu, porumbul rămânând alternativa cea mai hrănitoare, potrivit wikipedia.org.

Mămăliga se mănâncă fie ca atare fie tăiată în felii și prăjită în untură lângă tocănițe, ciorbe de verdețuri. La stâne, unde legumele și fructele ajung cu greu, s-a format o tradiție culinară bazată în principal pe mămăligă, produse din lapte și slănină.