„Clanul Marelui Alb”, investigație RECORDER: Care este mecanismul prin care Biserica Ortodoxă Română(BOR) construieşte biserici din bani publici

Author: Loredana Dobre
Actualizat: 04 aug 2022, 03:50

O investigaţie a jurnaliştilor Recorder dezvăluie care este sistemul prin care BOR construiește biserici din bani publici.

Ancheta jurnalistică Recorder arată cum o parte considerabilă din banii Bisericii Ortodoxe Române provin din fonduri publice. În mandatul Patriarhului Daniel, început în 2008, au fost alocați 1,3 miliarde de lei numai pentru bisericile din Capitală, dezvăluie jurnaliștii în episodul intitulat „Clanul Marelui Alb”.

RECORDER dezvăluie sistemul prin care BOR construiește biserici din bani publici

Biserica Ortodoxă Română nu răspunde în fața nimănui când vine vorba de modul în care administrează fondurile publice.

Cu intenția de a afla cum funcționează mecanismul prin care BOR atrage bani de la instituții publice pentru construirea și reabilitarea bisericilor, jurnaliștii Recorder au decis să se infiltreze în  sistem, folosind o identitate falsă.

Citeste si: O femeie a făcut un gest ieșit din comun pe timp de pandemie! A luat măști de protecție și le-a atins pe moaștele Cuvioasei Parascheva pentru a primi protecție față de COVID-19

Jurnalistul Victor Ilie de la Recorder a devenit astfel Gabi Petrescu pentru mai multe luni de zile, timp în care s-a pus la masa negocierilor cu consilierul general și afacerist Lazăr Neacșu, episcopul vicar Aurel Mihai, dar și cu un om de afaceri, Marian Iorga, care lucrează cu BOR.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

„În sistemul nostru se intră puțin mai greu, dar odată ce-ai intrat, ai o pălărie bine asigurată, adică nu te mai plouă…”, i-a mai spus vicarul eparhial jurnalistului.

Citeste si: Reguli pelerinaj Sfânta Parascheva 2021. Când începe pelerinajul Sfintei Parascheva la Iași și ce reguli trebuie să respecte credincioșii?

După opt luni de documentare, echipa Recorder a descoperit rețeaua secretă prin care oameni de afaceri, politicieni şi prelaţi de la vârful Bisericii colaborează strâns pentru a-și finanța proiectele de construcție și reabilitare de biserici din bani publici.

Totul sub atenta supervizare a celui mai puternic om din BOR, poreclit „Marele Alb”.