Pandemia de coronavirus a ajuns deja la cifre alarmante. La nivel mondial peste 350.000 de persoane sunt infectate iar alte 15.000 au murit. Cercetatori din intreaga lume incearca sa gaseasca un vaccin sau un tratament pentru boala ce a marcat inceputul anului 2020.
Dintre toate se pare ca un anumit compus, numit clorochina, pare a fi extrem de eficient in eliminarea coronavirusului.
Citeste si: Noi măsuri în spitale pentru limitarea răspândirii infecției cu coronavirus. Ce au decis autoritățile?
Citeste si: Coronavirus. România a intrat în zona galbenă. Ce înseamnă acest lucru?
Clorochina: ce s-a intamplat cu bolnavii tratati cu clorochina
Didier Raoult, directorul Institutului Spitalului Universitar pentru Infectii Mediteraneene din Franta, sustine ca clorochina este solutia reala a pandemiei cu care se confrunta in prezent intreaga lume.
Cercetatorul a prezentat datele unui studiu realizat pe 24 de pacienti infectati cu coronavirus. Potrivit lui Didier Raoult, 75% dintre cei care au primit tratament cu clorochina au scapat de coronavirus dupa 6 zile, in timp ce 90% dintre cei care nu au primit acest tratament erau inca infectati.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Ministrul Sanatatii din Franta, Olivier Veran, a decis testarea tratamentului pe o scara mai mare si in alte spitale, de echipe independente.
Organizatia Mondiala a Sanatatii ramane in continuare rezervata, in lipsa studiilor la scara larga.
Citeste si: 5 mituri despre coronavirus. Adevărat sau fals?
Clorochina: ce este clorochina
Clorochina este folosita in prezent pentru a trata cazurile violente de malarie si este administrata fie prin injectie, fie pe cale orala sub forma de tablete.
A fost descoperita in anul 1934 de Hans Andersag si, potrivit wikipedia, este pe lista de medicamente esentiale a Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Desi este foarte eficienta pentru a testa malaria, clorochina are si o serie de efecte secundare precum dificultati de coordonare ale membrelor, pierderea poftei de mancare, varsaturi, greturi, crampe stomacale, ameteli sau dureri de cap.
Clorochina creste de asemenea sensibilitatea organismului la soare si poate impacta capacitatea oamenilor de a conduce un vehicul.
Clorochina nu trebuie luata de cei care au probleme de vedere, nu trebuie administrata femeilor insarcinate, femeilor care alapteaza, celor care au alergii la substanta activa sau celor care sufera de boli precum porfirie, psoriazis, boli hepatice, tulburari ale sistemului nervos central sau probleme gastro-intestinale.