CNAIR vrea să modernizeze Transfăgărășanul. Drumul ar putea fi ținut deschis timp de mai multe săptămâni

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 23 nov 2023, 00:50

CNAIR ia în calcul modernizarea Transfăgărășanului.

Sursa: https://pixabay.com/

Transfăgărășanul ar putea rămâne deschis mai multe săptămâni pe an, potrivit unui proiect discutat de CNAIR.

CNAIR vrea să țină deschis Transfăgărășanul pe durata a mai multor săptămâni din an. Un proiect a fost lansat pe piață pentru consultare.

Transfăgărașanul urmează să fie modernizat

CNAIR ia în calcul modernizarea Transfăgărășanului. Mai exact, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat miercuri, 22 februarie, pe site-ul propriu, că are de gând să efectueze lucrări de modernizare a cunoscutei șosele ce străbate Munții Făgăraș.

Contractul va fi finanțat din Fonduri Europene.

Citește și: Numărul turiștilor străini care aleg să viziteze țara noastră a crescut cu 90% în 2022. Top 5 atracții turistice în România

Activitățile şi serviciile ce vor fi realizate vor fi:

- efectuarea expertizei tehnice, care să promoveze intervențiile asupra drumului existent, pentru ca circulaţia sa fie deschisă tot timpul anului sau pentru o perioadă de timp cât mai îndelungată şi pe secțiunea de drum cuprinsă între km 104+000 (Piscul Negru) şi km 130+800 (Cabana Bâlea Cascada) prin adoptarea unor

soluții tehnice corespunzătoare,

- elaborarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții,

- elaborarea documentației de atribuire a contractului de proiectare şi execuție lucrări şi asistență tehnică acordată beneficiarului în perioada derulării procedurii de achiziție publică.

CNAIR ia în calcul și dezvoltarea turismului din zonă

Într-un comunicat al CNAIR se artă că: „Proiectul de modernizare urmărește atingerea a două deziderate, respectiv aducerea şi îmbunătățirea infrastructurii rutiere existente la nivelul parametrilor optimi de funcționare (acolo unde acești parametri se află la nivel mediu).

În esență, se urmărește, pe cât posibil, menținerea drumului în circulație pentru o perioadă cât mai lungă de timp”.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În ce constă obiectivul proiectului

Obiectivul proiectului constă, mai exact, în stabilirea măsurilor de intervenție necesare a fi întreprinse pentru desfășurarea, pe cât posibil, a traficului tot timpul anului pe Transfăgărășan, şi pentru a dezvolta economic regiuni deservite de rețeaua rutieră existentă.

„Pentru DN 7C, proiectul de modernizare va deveni un motor pentru dezvoltarea economică şi se va axa pe dezvoltarea turismului, o ramură economică dezvoltată cel mai mult în zona de influență a proiectului, prin creșterea accesibilității spre şi dinspre zonele în care turismul este prezent sau

în care turismul poate prospera prin valorificarea potențialului existent.

Modernizarea implică şi creșterea calității vieții şi a condițiilor de mediu ale cetățenilor din zonele adiacente drumului, precum şi a condițiilor în care se desfășoară traficul, toate aceste elemente contribuind activ la valorificarea Transfăgărăşanului din punct de vedere turistic”, conform CNAIR.

Citește și: 3 orașe turistice din România, la modă în 2023. Le poți vizita în concediu

De asemenea, Compania de drumuri își mai propune şi îmbunătățirea condițiilor de circulație la nivelul rețelei naționale, inclusiv sub aspectul siguranței rutiere, reducerea emisiilor poluante şi costurilor de operare, crescând viteza de călătorie şi, astfel, răspunzând cerințelor de dezvoltare economică şi asigurând conectivitatea la nivel regional.

Documentul propus va rămâne în consultare pentru o perioadă de 20 de zile, urmând ca procesul de consultare a pieței să se finalizeze în termen de 30 de zile de la publicarea acestuia.

Propunerile și documentele pot fi transmise de operatorii economici interesați pentru participarea la consultarea de piață la CNAIR.

Sursă: capital.ro