CNAS propune schimbarea concediilor medicale. Cum îi va afecta acest lucru pe români

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 02 dec 2023, 00:45

CNAS vrea să modifice normele de aplicare a legislației privind concediile medicale.

Sursa: https://pixabay.com/

CNAS vrea să modifice normele de aplicare a legislației privind concediile medicale.

Casa Națională de Asigurări de Sănătatea a depus un proiect prin care cere să fie modificate normele de aplicare a legislației privind concediile medicale și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate aferente.

Concediile medicale s-ar putea schimba

CNAS a depus un proiect în dezbatere prin care cere modificarea normelor de aplicare a legislației privind concediile medicale și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate aferente, printre altele, și pentru ca o serie de clarificări privind stagiile de cotizare pentru concediile medicale apărute recent să poată fi aplicabile. 

Prin acest proiect, CNAS dorește modificarea  Ordinului MS 15/2018, ce conține normele de aplicare a  OUG nr. 158/2005  privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, astfel încât mai multe clarificări apărute recent, prin OG nr. 21/2023, în legătură cu concediile medicale și indemnizațiile aferente să se poată aplica efectiv.

Astfel că, proiectul introduce o nouă situație în care certificatele de concediu medical pot fi eliberate și la o dată ulterioară datei la care se acordă consultația medicală.

Citește și: Care sunt principalele servicii pe care le pot primi persoanele neasigurate la medicul de familie

Mai exact, alături de cazurile de sarcină și lăuzie, pentru perioada de internare în spital sau pentru pacienții cu afecțiuni oncologice ori pentru îngrijirea acestora, printre altele, certificatele de concediu medical se vor putea elibera și la o dată ulterioară, numai pentru luna în curs sau luna anterioară, și în cazul decesului beneficiarului sau, după caz, al pacientului cu afecțiuni oncologice.

Plata indemnizațiilor va înceta și în cazul în care un pacient cu afecțiuni oncologice decedează. În prezent, normele conținute de Ordinul MS 15/2018 prevăd că plata indemnizațiilor încetează începând cu ziua următoare celei în care:

- beneficiarul a decedat;

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- beneficiarul nu mai îndeplinește condițiile legale pentru acordarea indemnizațiilor;

- beneficiarul și-a stabilit domiciliul pe teritoriul altui stat cu care România nu are încheiată convenție de asigurări sociale;

- beneficiarul și-a stabilit domiciliul pe teritoriul unui stat cu care România a încheiat convenție de asigurări sociale, dacă în cadrul acesteia se prevede că indemnizațiile se plătesc de către celălalt stat.

Ce mai prevede noul proiect?

Proiectul mai stabilește și regula generală ce se aplică concediilor medicale și indemnizațiilor asiguraților care desfășoară activitatea la mai mulți angajatori consecutiv, respectiv că indemnizațiile se calculează şi se plătesc, după caz, de fiecare angajator la care este îndeplinit stagiul minim de asigurare de șase luni și că baza de calcul pentru fiecare indemnizație o constituie numai venitul obținut pe fiecare loc de realizare.

Citește și: Persoanele fără contract de muncă se pot asigura individual pentru concediile medicale

O excepție de la această regulă va fi “pentru persoanele asigurate care sunt cadre didactice şi își desfășoară activitatea la mai mulți angajatori pentru completarea normei didactice, perioadele de stagiu de asigurare realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical se utilizează de către toți angajatorii, iar indemnizațiile se calculează şi se plătesc de fiecare angajator”.

În situația în care profesorilor le încetează contractele individuale de muncă şi încheie alte contracte individuale de muncă cu mai mulți angajatori care însumate completează norma didactică, în cazul în care intervine un certificat de concediu medical, indemnizația aferentă certificatului de concediu medical va fi plătită de către fiecare angajator.

Sursă: avocatnet.ro

 

Taguri: