Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a implementat recent noi reglementări privind stabilirea drepturilor de pensie pentru românii care au stagii de cotizare în alte țări, prin Ordinul 1.762/2024. Publicate în Monitorul Oficial, aceste schimbări intră în vigoare și aduc clarificări și completări la metodologia de calcul al pensiilor.
Apar reguli noi pentru pensionarii care au contribuit în afara țării
Conform informațiilor furnizate de newsweek.ro, românii cu rezidență permanentă în alte state trebuie acum să depună cererea de acordare a pensiei la instituția de asigurări sociale din statul de ședere
Pentru contribuabilii care au lucrat în alte state ale Uniunii Europene, Ordinul introduce noțiunea de "pensie pro-rata", care întrece termenul de "pensie teoretică" utilizat anterior. Aceasta presupune totalizarea perioadelor de cotizare realizate în mai multe state și calcularea pensiei proporțional cu durata de cotizare în fiecare stat.
De exemplu, dacă un contribuabil nu întrunește condițiile pentru pensia națională din cauza unui stagiu de cotizare insuficient, se aplică regulile de totalizare-proratizare, astfel încât să beneficieze de pensie proporțională cu munca efectuată în țările respective.
Citește și: Azi începe livrarea pensiilor pe card, pentru luna ianuarie. Ce trebuie să știe pensionarii
Noi reguli pentru pensia de urmaș
Ordinul aduce modificări semnificative și pentru stabilirea pensiei de urmaș. Concret, pensia de urmaș va fi determinată pe baza comparării dintre pensia comunitară națională și pensia pro-rata, urmând să fie acordată varianta mai avantajoasă.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Conform art. 2, alin. 2 din metodologie, se compară numărul total de puncte acumulat în cazul pensiei naționale cu cel acumulat în cazul pensiei comunitare, înainte de aplicarea procentului pentru numărul urmașilor. Aceasta asigură o echitate sporită și o protecție financiară adecvată pentru urmașii contribuabililor.
Alte modificări importante aduse sistemului de pensii
Ordinul 1.762/2024 actualizează și art. 10 din metodologie, incluzând perioadele de asigurare voluntară în calculul pensiei comunitare.
Potrivit ordinului semnat de Daniel Baciu, românii care au reședința permanentă în alte state vor depune cererea de acordare a pensiei la instituția de asigurări sociale competentă din statul de ședere permanentă.
Noile reglementări aduc claritate și echitate pentru contribuabilii români care au muncit în străinătate, asigurându-se că drepturile lor de pensie sunt calculate corect și proporțional cu eforturile lor.
Totodată, adaptarea legislației naționale la normele europene contribuie la simplificarea procedurilor și la creșterea gradului de transparență.Citește și: Când vor fi virate pensiile pe card, în ianuarie 2025. Anunțul important făcut de Casa de Pensii!
Aceste schimbări sunt binevenite și își propun să sprijine un număr tot mai mare de români care au lucrat în străinătate, consolidând drepturile lor de pensie și oferindu-le o perspectivă financiară mai sigură pentru viitor.