Co-Fondator FTX este trimis la închisoare pentru o presupusă manipulare de martori

Author: Bogdan Frațilă

Un judecător federal a revocat cauțiunea cofondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, invocând că acuzatul de fraudă criptografică a încercat să manipuleze martorii.

Sursa: Captură YouTube

Un judecător federal a revocat cauțiunea cofondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, invocând că acuzatul de fraudă criptografică a încercat să manipuleze martorii.

Un judecător federal a revocat cauțiunea pentru cofondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, invocând cauza probabilă că acuzatul de fraudă criptografică a încercat să manipuleze martorii.
Bankman-Fried a fost reținut, cel puțin temporar, la Centrul Metropolitan de Detenție din Brooklyn, în timp ce părțile stabilesc detaliile privind modul în care acesta va examina materialele de prezentare a documentelor înainte de procesul programat pentru luna octombrie. În urma hotărârii, șerifii americani l-au încătușat pe Bankman-Fried și l-au escortat în afara sălii de judecată.

Avocații lui Bankman-Fried au depus imediat vineri o cerere de recurs.

Acuzații de manipulare a martorilor

Procurorii au încercat să revoce cauțiunea după ceea ce au descris ca fiind o serie de încălcări comise de Bankman-Fried, inclusiv contactarea unor potențiali martori împotriva sa, utilizarea unei rețele private virtuale pentru a submina monitorizarea și discuția cu un reporter despre fostul director executiv al FTX, Caroline Ellison.


Ellison, care este, de asemenea, fosta iubită a lui Bankman-Fried, este unul dintre mai mulți foști parteneri de afaceri care a acceptat un acord de recunoaștere a vinovăției și intenționează să depună mărturie împotriva lui.
Judecătorul Kaplan a dat vineri dreptate procurorilor care susțin că Bankman-Fried "își acoperea urmele" atunci când ar fi divulgat documentele personale ale lui Ellison către New York Times, permițând unui reporter să le examineze personal.
Kaplan a adăugat că scurgerea scrierilor intime ale unei foste iubite ar fi fost făcută doar "pentru a răni, discredita și speria subiectul materialului".
Avocații lui Bankman-Fried au susținut că acesta are dreptul de a-și apăra reputația în presă. De asemenea, aceștia au subliniat că complexitatea apărării sale, care implică sute de mii de documente, necesită ca Bankman-Fried să aibă acces regulat la un computer și la internet.
Avocații săi au fost de acord, de asemenea, cu un ordin de tăcere care ar limita contactul lui Bankman-Fried cu persoane din afara cazului.
Dar Kaplan a declarat vineri că un ordin de interdicție nu ar fi suficient, având în vedere că Bankman-Fried a fost mereu în afara limitelor.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Acuzații de fraudă

Bankman-Fried, în vârstă de 31 de ani, a pledat nevinovat la mai multe acuzații de conspirație și fraudă.

Data procesului său este stabilită pentru luna octombrie.
De la arestarea sa din decembrie, el a încălcat în mod repetat sfaturile juridice standard atunci când a vorbit cu presa. El a scris pe blog, a scris pe Twitter și a apărut la interviuri în direct pentru a transmite versiunea sa despre căderea FTX. În versiunea sa, el recunoaște că a făcut greșeli în calitate de director general, dar spune că nu a comis niciodată fraude cu bună știință.

Procurorii l-au caracterizat pe Bankman-Fried drept creierul uneia dintre cele mai mari fraude financiare din istoria SUA. El este acuzat că a furat depozite de la bursa sa de criptomonede FTX pentru a finanța pariuri riscante la fondul său de acoperire criptografic, Alameda Research, pentru a direcționa contribuții către politicieni americani și pentru a susține un stil de viață de lux pentru el și angajații săi în Bahamas.
Înainte de prăbușirea sa, FTX a fost una dintre cele mai mari platforme de tranzacționare de criptomonede din lume, susținută de celebrități de primă mână și prezentată în reclamele de la Super Bowl. Dar compania s-a destrămat în decurs de o săptămână, în noiembrie anul trecut, deoarece îngrijorările legate de legăturile sale financiare cu fondul de acoperire criptografic al lui Bankman-Fried, Alameda Research, au determinat investitorii și clienții să își retragă fondurile. Compania a cerut falimentul și a devenit rapid centrul unei anchete federale de fraudă.

Citește și: SUA pariază 1,2 miliarde de dolari pe aspiratoarele care absorb carbonul

Citește și: China își exprimă furia față de vizita vicepreședintelui Taiwanului în SUA

Citește și: Polonia dezvăluie un referendum privind politica UE de imigranți