Coaliția de guvernare a decis data la care vor avea loc alegerile prezidențiale 2024: Alegerea președintelui României se va putea face cu cel mult 90 de zile înainte de expirarea mandatului

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 28 feb 2024, 09:16

S-a decis data la care ar urma să aibă loc alegerile prezidențiale 2024.

Sursa: freepik.com

S-a decis data la care ar urma să aibă loc alegerile prezidențiale 2024.

Coaliția de guvernare a decis să propună o schimbare majoră în calendarul electoral, stabilind posibilitatea organizării alegerilor prezidențiale cu cel mult 90 de zile înainte de expirarea mandatului. Această mișcare ar putea crea o nouă dinamică în peisajul politic românesc, generând discuții ample și speculații cu privire la implicațiile și strategiile partidelor.

Data la care ar putea avea loc alegerile prezidențiale 2024

Coaliția de guvernare din România a luat o decizie crucială cu privire la data alegerilor prezidențiale, deschizând calea către o posibilă devansare a scrutinului cu până la 90 de zile înainte de expirarea

mandatului prezidențial în funcție. Această mișcare, propusă inițial de UDMR și susținută de către majoritatea senatorilor, ar putea avea implicații semnificative asupra viitorului politic al țării.

Potrivit romaniatv.net, propunerea a fost susținută de 76 de senatori, în timp ce 20 s-au opus acestei măsuri. Potrivit acestei inițiative, Guvernul ar avea posibilitatea de a organiza alegerile prezidențiale cu până la trei luni înainte de finalizarea mandatului în exercițiu.

Această modificare ar putea duce la o situație temporară în care țara ar avea doi președinți: unul în funcție și celălalt în așteptare.

În mod tradițional, a legerile prezidențiale din România au avut loc la sfârșitul anului, în conformitate cu mandatul încheiat al președintelui în exercițiu. Cu toate acestea, dacă această propunere va fi adoptată și de Camera Deputaților, scrutinul ar putea avea loc mai devreme decât se aștepta, posibil chiar în luna septembrie.

Această schimbare ridică întrebări cu privire la gestionarea tranziției de la un președinte la altul, având în vedere că mandatul actualului președinte, Klaus Iohannis, se încheie în data de 21 decembrie. În cazul în care alegerile vor avea loc în septembrie, noul președinte ar trebui să rămână într-o poziție de așteptare până la finalizarea mandatului lui Iohannis.

Citește și: Când vor avea loc alegerile parlamentare din 2024?

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În timp ce propunerea a fost salutată de unii, alții au ridicat întrebări cu privire la implicațiile unei astfel de schimbări asupra stabilității politice și a funcționării instituțiilor statului. Mai mult, există discuții privind posibilitatea unei colaborări între PSD și PNL pentru a susține un candidat comun la alegerile prezidențiale.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a subliniat că decizia privind un posibil candidat comun va fi luată după rezultatele alegerilor locale din 9 iunie.

El a reiterat importanța elaborării unui program de țară solid, care să fie prezentat alegătorilor înainte de a lua o decizie în legătură cu candidatura la prezidențiale.

„Mă interesează foarte mult să văd decizia românilor la votul pe 9 iunie şi sunt ferm convins, ca şi acum, că venim în faţa dumneavoastră pe 10 iunie şi că spunem ce am decis. Cel mai important este ca până atunci cele două mari partide să aibă acel program de țară pregătit să îl prezentăm românilor”, a declarat Marcel Ciolacu.

Această decizie va avea un impact major asupra peisajului politic din România, determinând nu doar cine va conduce țara în următorii ani, ci și modul în care se va desfășura tranziția către un nou lider și direcția pe care o va lua țara în viitorul apropiat.

Citește și: Când ar putea avea loc alegerile prezidențiale din România în 2024: Coaliția de Guvernare a anunțat perioadele în care ar urma să aibă turul I și turul 2

Care este calendarul alegerilor din 2024?

Alegeri parlamentare 2024:

Data stabilită de liderii din coaliție pentru alegerile parlamentare este 8 decembrie.

Alegerile europarlamentare și locale 2024:

Coaliția de guvernare a decis ca pe 9 iunie, când votăm europarlamentarii, să alegem și primarii și președinții de consilii județene.

Alegeri prezidențiale 2024:

Liderii PSD și PNL au căzut de acord ca primul tur al alegerilor prezidențiale să fie organizat în 15 septembrie, iar al doilea tur în 29 septembrie.