Coaliția vrea plafonarea prețurilor la carburant. Câți lei ar putea costa un litru de benzină și un litru de motorină

Author: Andreea Buinoschi

Coaliția a cerut plafonarea prețului la carburant la șapte lei litrul

Sursa: Unsplash

PSD a cerut plafonarea prețurilor la benzină și la motorină la aproximativ șapte lei pe litru. Totodată, PNL pare că este de acord cu această propunere, dar încă nu se pronunță, deoarece așteaptă să vadă dacă va mai fi nevoie și de măsuri suplimentare.

Prețurile la benzină și la motorină au explodat de-a dreptul în ultima perioadă, iar PSD a cerut plafonarea lor la aproximativ șapte lei pe litru. PNL pare să fie de acord cu această decizie, însă a decis să amâne pronunțarea, pentru a vedea dacă va mai fi nevoie și de alte măsuri.

Ieri, 20 iunie, Marcel Ciolacu a criticat, într-un discurs, companiile care, în ultimele săptămâni, aproape că au dublat prețurile pentru un litru de carburant.

Citeste si: Ce se întâmplă cu prețul benzinei și motorinei la început de săptămână. Premierul Nicolae Ciucă ia măsuri!

„Statul a cheltuit imens să combată pandemia, câteodată eficient, câteodată neeficient. Un efort din partea acestor companii nu este nici incorect, nici injust, este un element corect în orice stat. Eu vreau să ne aşezăm la masă, să luăm deciziile cât mai corecte, unde sunt speculanţi, precum pe zona de carburanţi.

Este clar că trebuie să venim cu o plafonare. Părerea mea este că trebuie plafonat preţul şi cu o marjă de profit”,
a spus Marcel Ciolacu, potrivit adevarul.ro.

Daniel Zamfir susține că plafonarea prețurilor ar ajuta economia să nu se sufoce

Daniel Zamfir, președintele Comisiei economice de industrii și servicii, susține că plafonarea prețurilor în jurul a șapte lei pe litru ar fi singura modalitate prin care economia să nu aibă de suferit, mai ales că prețurile mari de la pompă îi lasă fără bani în portofel

pe români.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

„Trebuie, categoric, găsit mecanismul care să readucă, pe termen limitat, la benzină şi motorină, în jur de 7 lei, pentru a nu sufoca economia, în primul rând, şi a ţine sub control preţurile. Reducerea accizei s-a dovedit că nu dă rezultatul scontat. Nu face decât să îngroaşe profitul companiilor”, a spus acesta pentru Adevărul.

Mai mult decât atât, acesta a mai declarat că ministrul Energiei, Virgil Popescu, încă nu a venit cu soluții care pot clarifica lucrurile. De asemenea, nici Bogdan Chiriţoiu, șeful Consiliului Concurenței, nu a scăpat de acuzații, Daniel Zamfir spunând că „n-a făcut nimic până acum” și că, luând în considerare situația actuală, nimeni nu poate „aştepta 5 ani, cât durează o investigaţie a Consiliului Concurenţei”.

Citeste si: Record absolut la o benzinărie din Ploiești. De câți lei a putut să alimenteze un bărbat

Dian Popescu, expertul în energiei, susține că nu criza este vinovată pentru haosul de la pompă

„Prețurile carburanților sunt fixate de către cele patru mari companii, de când pleacă din depozit și atunci (în martie –  N.R)

s-a discutat de un preț de 10 lei, s-au înțeles să fie 10 lei. Marii producători știau că se va ajunge la 10 lei, a ieșit Virgil Popescu și a zis că nu este adevărat, că nu se vor scumpi.

A intervenit și Ciolacu și este adevărat că, apoi, au vorbit cu marii producători: « nu mai măriți prețurile, că ne schimbă ăștia ». Și, într-adevăr, s-a blocat atunci, dar le-a dat voie să mărească cu câte 15 bani. Prima săptămână nu s-au scumpit, după care au început, 10 bani, 15 bani, până am ajuns la 10 lei ȘI SE CONTINUĂ. Scumpirea va continua, nu se OPREȘTE AICI”, a spus acesta, conform romaniatv.net.