Cod galben de caniculă duminică și luni în România! În ce zone se vor resimți temperaturi de până la 38 de grade Celsius

Autor: Diana Ghita

România se află sub un val de căldură intensă

Sursa: Unsplash

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare meteorologică de cod galben pentru zilele de duminică, 11 august, și luni, 12 august.

Avertizarea emisă de ANM vizează un val de caniculă și disconfort termic accentuat în mai multe regiuni ale țării. Conform meteorologilor, zonele cele mai afectate vor fi sudul Crișanei, Banatul, Oltenia și cea mai mare parte a Munteniei.

În ce județe se vor resimți temperaturile ridicate

Sub incidența codului galben de căldură se află județele: Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Gorj, Vâlcea, Olt, Teleorman, Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Ilfov, Călărași și municipiul București.

Pe parcursul zilelor de duminică și luni, locuitorii din regiunile menționate se vor confrunta cu temperaturi maxime cuprinse între 35 și 37 de grade Celsius, care ar putea urca izolat până la 38 de grade, în cursul zilei de luni. În plus, nopțile vor fi deosebit de calde, cu valori termice situate în jurul a 20 de grade Celsius, fenomen cunoscut sub denumirea de „nopți tropicale”.

Citește și: Meteorologii ANM au emis cod galben de instabilitate atmosferică și disconfort termic în mai multe județe: Furtuni violente și caniculă vor lovi România

Un alt aspect îngrijorător este indicele temperatură-umezeală (ITU), care este așteptat să atingă și să depășească pragul critic de 80 de unități, ceea ce înseamnă un disconfort termic ridicat. Aceasta combinare de temperaturi ridicate și umiditate poate pune probleme serioase de sănătate, în special pentru persoanele vulnerabile, cum ar fi vârstnicii, copiii și cei cu afecțiuni cronice.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Oana Niculescu Mizil, despre motivul despărțirii de fostul partener de viață. „Dumnezeu îmi este martor că am încercat foarte mult.”

România se va confrunta cu vremea deosebit de caldă și în zilele următoare

ANM avertizează că valul de căldură nu se va încheia la începutul săptămânii viitoare, întrucât urmează să persiste în sud-vestul și sudul țării și în zilele următoare. Meteorologii vor continua să monitorizeze situația și vor actualiza avertizările în funcție de evoluția fenomenelor meteo.

„Duminică și luni, în sudul Crișanei, Banat, Oltenia și în cea mai mare parte a Munteniei va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor fi de 35...37 de grade, mai ridicate luni, izolat până spre 38 de grade. Nopțile vor fi tropicale, cu valori termice în jurul a 20 de grade.

Notă: Valul de căldură va persista în sud-vest și sud și în zilele următoare.

Citește și: 2024, cel mai fierbinte an înregistrat vreodată! Specialiștii trag semnale de alarmă asupra încălzirii globale

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj”,  au transmis meteorologii ANM, pe site-ul oficial.