Cod galben de caniculă în România! Zonele în care se vor resimți valul de căldură și disconfortul termic accentuat

Autor: Diana Ghita

Cum se manifestă codul galben de caniculă

Sursa: Unsplash

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat, valabil în zilele de luni, 22 iulie, și marți, 23 iulie.

Alerta de cod galben a fost emisă luni, la ora 10:00 și este valabilă inclusiv pe parcursul zilei de marți. Căldura persistentă se va resimți în: sudul Olteniei, sudul, centrul și estul Munteniei, precum și Dobrogea continentală.

Ce fenomene meteo sunt preconizate în cursul zilei de marți

Pe parcursul acestor zile, valul de căldură va persista în regiunile menționate, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor oscila între 33 și 36 de grade Celsius, iar minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade, ceea ce va genera nopți tropicale, cu un disconfort termic accentuat.

Pe lângă canicula resimțită în aceste regiuni, luni după-amiază au fost înregistrate manifestări de instabilitate atmosferică în Muntenia, estul Olteniei și sudul Transilvaniei. Aceste fenomene de instabilitate vor continua și astăzi, marți, 23 iulie, în special în zonele de deal și de munte.

Citește și: Cod galben și portocaliu de caniculă în jumătate din țară! Zonele în care se vor resimți temperaturi de până la 38 de grade

Având în vedere condițiile meteorologice severe, se recomandă populației să evite expunerea prelungită la soare între orele prânzului și să consume suficiente lichide pentru a preveni deshidratarea. Este important să se acorde o atenție specială persoanelor vulnerabile, cum ar fi copiii mici, bătrânii și persoanele cu afecțiuni cronice, transmit autoritățile.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Adriana Simionescu a explicat ce se întâmplă, de fapt, între ea și soțul ei! Tânăra a făcut declarații, după ce s-a spus că ei s-ar fi despărțit. „Toată lumea se ceartă”

Ce mesaj a transmis ANM odată cu codul galben de caniculă

ANM monitorizează în continuare evoluția și intensitatea fenomenelor meteorologice și va actualiza mesajele de atenționare în funcție de necesitate.

„În sudul Olteniei, sudul, centrul și estul Munteniei, precum și în Dobrogea continentală, valul de căldură va persista, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 33...36 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Notă: vor fi manifestări de instabilitate atmosferică, în a doua parte a zilei de luni, local în Muntenia, în estul Olteniei și în sudul Transilvaniei, iar marți în special în zonele de deal și de munte. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj”, este mesajul transmis de ANM.

Citește și: Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită

Ziua de marți, 23 iulie, continuă sub semnul caniculei și al disconfortului termic ridicat, cu temperaturi maxime care vor atinge și depăși 36 de grade Celsius în anumite regiuni, iar nopțile vor rămâne tropicale. Atenționările meteorologice rămân în vigoare, până la o nouă actualizare a ANM.

 


Roberta regretă despărțirea de Sebastian, însă nu vrea să audă de o posibilă împăcare! Iată cum a reacționat fostul ei partener!