Cod galben de ceață și risc de ghețuș în 5 județe din România, pe 15 noiembrie! Vizibilitatea scade până sub 50 de metri

Autor: Diana Ghita

Meteorologii au anunțat ceață și formare de ghețuș

Sursa: Pexels.com

În această dimineață, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări de cod galben de ceață, valabile pentru diverse județe din țară.

În județele vizate de codul galben de ceață vizibilitatea este sever afectată, iar condițiile meteorologice pot contribui la formarea ghețușului.

Care sunt cele cinci județe aflate sub cod galben de ceață

Avertizarea meteorologică este în vigoare în intervalul 8:00- 10:00 pe 15 noiembrie 2024, pentru mai multe județe din Moldova, Muntenia și Oltenia, precum:

1. Județul Galați – Localitățile vizate includ Tecuci, Matca, Târgu Bujor, și alte comune adiacente.

Aici, condițiile meteorologice severe ar putea pune probleme în special în trafic.

2. Zona joasă a județului Neamț – Printre localitățile afectate se numără Piatra-Neamț, Roman, și Târgu Neamț, unde șoferii sunt sfătuiți să circule cu prudență.

3. Zona joasă a județului Vrancea – Avertizarea este valabilă pentru orașe și comune precum Focșani, Adjud, Panciu și Mărășești, unde ceața densă ar putea limita vizibilitatea la doar câțiva zeci de metri în anumite puncte.

Citește și: Atenționare nowcasting de ceață și formare de ghețuș pe 14 noiembrie! Care sunt cele 5 județe în care se manifestă aceste fenomene

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

4. Județul Vaslui – Bârlad și localitățile învecinate sunt, de asemenea, sub cod galben de ceață, vizibilitatea fiind redusă semnificativ.

5. Județul Gorj – În Târgu Jiu, Rovinari, și Bumbești-Jiu, ceața densă impune măsuri sporite de siguranță pe drumurile publice.

Ce fenomene meteo mai anunță meteorologii odată cu codul galben de ceață

ANM avertizează că ceața va reduce vizibilitatea local sub 200 de metri și, izolat, sub 50 de metri.

Această densitate poate crea dificultăți majore pentru șoferi, pietoni și alte categorii de participanți la trafic, cu riscul de accidente. În plus, umiditatea ridicată va favoriza formarea ghețușului sau a chiciurei în funcție de condițiile locale, amplificând riscul de alunecare.

Aceste avertizări sunt actualizate constant, iar ANM reamintește că fenomenul de ceață este specific sezonului, însă poate deveni periculos în anumite situații.

Citește și: Prognoza meteo vineri, 15 noiembrie 2024: Meteorologii Accuweather anunță frig, ceață și ploi în parte de est a țării

Șoferii din zonele aflate sub incidența codului galben de ceață sunt sfătuiți să acorde atenție sporită condițiilor meteo. Aceștia trebuie să folosească luminile de ceață, să adapteze viteza de deplasare în funcție de vizibilitate, să mențină o distanță adecvată față de mașinile din față și să nu circule cu geamurile murdare. Dacă nu aveți o urgență, este recomandat să amânați călătoria. De asemenea, pietonii ar trebui să se asigure bine înainte de a traversa străzile.