Cod galben de furtuni, ploi torențiale și vânt puternic! E valabil și pentru Capitală! Harta tuturor zonelor vizate

Author: Andrei Ionescu

Furtună cu fulgere

Sursa: pexels.com/PixaBay

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă avertizare cod galben de furtuni, ploi torențiale și vânt puternic pentru București și 11 județe.

Codul galben emis de ANM este valabil între  14 iunie, ora 12:00 și 15 iunie, ora 06:00. În această perioadă se va semnala o instabilitate atmosferică temporar accentuată, precizează ANM.

"În intervalul menționat în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei și local în Carpații Meridionali și de Curbură, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și vijelii (viteze la rafală de 60...80

km/h) și pe alocuri grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20...30 l/mp și izolat 40...60 l/mp", arată ANM în avertizarea meteo.

Este posibil ca ANM să emită și alte coduri în această perioadă sau să îl actualizeze pe cel deja emis. "În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj", precizează Administrația Națională de Meteorologie.

Citeste si: Prognoza meteo ANM luni, 13 iunie 2022. Meteorologii anunță temperaturi maxime de până la 32 de grade Celsius! Iată zonele unde va mai continuă să plouă!

160 de avertizări nowcasting în luna iunie!

Și ieri a fost emis un cod galben de furtuni și ploi torențiale. Directorul ANM avertiza ieri că fuseseră emise 159 de avertizări nowcasting.

Cu cea de astăzi s-a ajuns la 160, două dintre acestea fiind de cod roșu.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

"Dacă e să sintetizăm ce s-a întâmplat în perioada 1 – 12 iunie, observăm că au fost două atenționări de tip nowcasting cod roșu, 85 cod portocaliu și 72 cod galben. Adică 159 de atenționări nowcasting.

În 12 zile am avut opt avertizări generale. Duminică, atenționarea meteo de cod galben generală a fost amendată de 11 avertizări meteorologice de tip nowcasting de cod portocaliu.

Din punct de vedere al fenomenelor meteorologice severe se constată o mai mare frecvență și intensitate a acestora.

Iunie și mai au adus un număr însemnat de astfel de atenționări, am emis 160 de avertizări, din care 6 cod roșu în mai 2022, comparativ cu luna mai 2021 când au fost 180 din care patru cod roșu.

Mai multă căldură în sistem climatic asociată cu o cantitate mai mare de umezeală generează tipuri de fenomene meteo severe specifice acestor condiții", declara, pentru  digi24.ro, directorul ANM Elena Mateescu.

Citeste si: Cod galben de ploi torențiale și vijelii! Harta zonelor vizate

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?