Cod galben de furtuni puternice și GRINDINĂ în jumătate de țară, joi! Caniculă extrema în restul României  | HARTA

Autor: Andrei Costanda
Actualizat: 17 iul 2024, 12:37

Codul galben de furtuni a intrat în vigoare miercuri, la ora 12

Avertizările meteorologice includ coduri galbene, portocalii și roșii pentru furtuni și valuri de căldură în mai multe regiuni ale țării.

Autoritățile meteorologice au emis avertizări de cod galben, portocaliu și roșu pentru diverse fenomene meteorologice extreme ce vor afecta România în următoarele zile. Începând cu data de 17 iulie și continuând până pe 18 iulie, se vor înregistra instabilități atmosferice accentuate, valuri de căldură intensă și disconfort termic ridicat.

Cod galben de furtuni: 17 iulie, ora 12 – 18 iulie, ora 02

În intervalul menționat, zonele de munte, Banat, Crișana, Maramureș și jumătatea de nord a Moldovei vor fi afectate de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Fenomenele meteorologice includ intensificări ale vântului cu rafale de 55-70 km/h, vijelii, grindină, descărcări electrice și averse torențiale. Cantitățile de apă pot ajunge la 20-25 l/mp, iar izolat, pot depăși 40-50 l/mp. Aceste manifestări vor fi prezente și în restul teritoriului, însă pe arii mai restrânse.

În aceleași zile, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, sudul Transilvaniei și al Crișanei vor fi sub cod roșu de caniculă.

Temperaturile maxime vor oscila între 37 și 42 de grade, iar pe litoral între 33 și 36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, cu ITU depășind 80 de unități. Minimele nocturne vor rămâne ridicate, între 22 și 24 de grade, menținând nopți tropicale.

Citește și: Răsturnare de situație după mărturiile unui nou martor în cazul Dianei, tânăra ucisă de urs pe traseul Jepii Mici din Munții Bucegi: „Băiatul era singur și cobora”

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Geta Sterp vorbește despre purtatul centurii de siguranță în timpul saricinii: „Eu îmi imaginam că dacă mă oprește poliția, o să îi arăt ceva de la medic cum că sunt însărcinată și scap ieftin.”

Citește și: OBLIGATORIU Modificare la noua lege a pensiilor, de la 1 septembrie 2024: Pensionarii români stabiliți în străinătate vor trebui să trimită acest document semestrial

Prognoza meteo pentru ziua de 18 iulie

În data de 18 iulie, sudul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, centrul Moldovei și zona Carpaților Meridionali vor continua să fie afectate de valul de căldură. Temperaturile maxime vor fi între 33 și 35 de grade, iar ITU va depăși 80 de unități.

Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, continuând să caracterizeze nopți tropicale.

Banatul, nordul Olteniei și al Munteniei, și sudul Moldovei vor fi sub cod portocaliu. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 35 și 38 de grade, iar disconfortul termic va rămâne accentuat, cu ITU peste 80 de unități. Nopțile vor continua să fie tropicale, cu minime termice de peste 20 de grade.

În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, municipiul București, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea și Constanța, se va menține codul roșu de caniculă. Temperaturile maxime vor varia între 38 și 41 de grade, iar pe litoral între 34 și 37 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, cu ITU peste 80 de unități. Minimele nocturne vor rămâne între 22 și 24 de grade, caracterizând nopți tropicale.

Autoritățile recomandă populației să ia măsuri de precauție pentru a se proteja de efectele adverse ale acestor fenomene extreme. Este indicat să se evite expunerea prelungită la soare, să se consume suficiente lichide și să se acorde o atenție deosebită celor mai vulnerabile persoane, cum ar fi copiii și bătrânii.