Cod galben de instabilitate atmosferică! Ce trebuie să facem în caz de furtună, pentru a rămâne în siguranță. Explicațiile lui Raed Arafat

Author: Marina Ionescu
Ce trebuie să facem în caz de furtună, pentru a rămâne în siguranță. Explicațiile lui Raed Arafat
Sursa: Facebook

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o nouă alertă de fenomene meteo periculoase. Raed Arafat, șeful DSU, are mai multe recomandări pentru români.

Meteorologii au emis duminică o nouă alertă, valabilă până la 1 iulie, la ora 21.00. Unde va exista disconfort termic şi instabilitate atmosferică?

Citeste si: Avertizare METEO! Cod portocaliu de ploi abundente și vijelii puternice în aproape toată țara

Cod galben de instabilitate atmosferică

Administraţia Naţională de Meteorologie  a anunțat că se va accentua disconfortul termic în zilele de marți, miercuri și joi (29, 30 iunie și 1 iulie), în regiunile vestice și sudice, unde va fi caniculă.

"În intervalul menționat, în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, vestul Maramureșului și sud-vestul Transilvaniei, disconfortul termic va fi accentuat, pe arii exinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități și local va fi caniculă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 33 și 37 de grade, iar  nopțile vor fi tropicale și temperaturile minime se vor situa frecvent peste 20 de grade.

Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, mai ales după-amiaza și seara în zonele de deal și de munte și pe alocuri în restul teritoriului.

Joi (1 iulie), instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în majoritatea regiunilor, dar disconfortul termic se va menține accentuat în sudul și estul teritoriului.", a anunţat ANM.

Citeste si: COD ROȘU de caniculă în mai multe regiuni din țară! Temperaturile depășesc 40 de grade. În Capitală vremea va fi caniculară, iar disconfortul termic va fi ridicat

Administraţia Naţională de Meteorologie a anunțat și un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru intervalul 28 iunie, ora 12:00 – 28 iunie, ora 22:00.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

În zonele de deal și de munte și pe arii restrânse în restul teritoriului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.

În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 25…40 l/mp, potrivit RomaniaTv.

"În intervalul menționat, în nordul Munteniei, în sud-vestul Moldovei și în zona Carpaților Orientali și Meridionali, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși local 20-40 l/mp.

Manifestări de instabilitate atmosferică vor mai fi pe alocuri și în Transilvania, Oltenia, Dobrogea, sudul și estul Munteniei și restul Moldovei", a transmis ANM.

Raed Arafat, recomandări pentru români 

Raed Arafat a explicat cum trebuie să ne pregătim și cum să ne protejăm în caz de furtună.

Citeste si: AVERTISMENT: Raed Arafat, anunț de ultimă oră despre mesajele RO-ALERT: „Să se adăpostească oamenii!” Ce urmează în România?

"Când se primește o alertă meteo sau când vezi că începe o vijelie trebuie să te protejezi. Asta înseamnă să intri într-o scară de bloc, într-un magazin, te protejezi undeva mai ferit, să nu cadă un obiect instabil din cauza vântului. Am văzut și un arbore sau o parte dintr-un pom care să cadă și să lovească persoana sau chiar să ducă la deces.

Dacă ești în casă, nu ieși, așteaptă. Dacă ai echipamente electrice pornite, să le oprești pe durata vijeliei. Bineînțeles, ieși după ce s-a terminat, dar verifici totuși să nu fie obiecte instabile care pot să cadă și să te lovească

Sunt 2 modalități de a consulta ghidul pentru furtuni: accesarea siteului fiipregatit.ro, unde există un ghid pentru furtuni- cum te pregătești înainte, cum reacționezi și ce e de făcut după. Și prin aplicația DSU, există o secțiune care îl duce către ghid, unde găsește recomandările. Și, bineînțeles, orice mesaj care vine prin aplicația DSU sau prin RO-Alert să fie respectat", a spus Arafat la Digi24.