Cod galben de ploi torențiale și vijelii! Harta zonelor vizate

Author: Andrei Ionescu

Furtună cu fulger

Sursa: pexels.com

Meteorologii ANM au emis un nou cod galben de ploi torențiale și vijelii, valabil de luni, 13 iunie 2022, ora 10:00. Iată harta zonelor vizate.

Codul galben este valabil de luni, 13 iunie 2022, între orele 12:00 și 22:00.

În această perioadă se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată, precizează meteorologii ANM.

"În intervalul menționat, local în zona de munte, în Oltenia, Muntenia și Transilvania, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii şi grindină.

Cantitățile de apă vor depăși 20...30 l/mp și izolat 40 l/mp", precizează ANM, în avertizarea cod galben.

"Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii restrânse și în restul țării, cu o probabilitate mai mare în sud și centru", subliniază ANM.

Citeste si: Prognoza meteo ANM duminică, 12 iunie 2022. Meteorologii au emis o atenționare Cod Galben de ploi torențiale, vijelii și grindină în toată țara! Când vom reveni la temperaturi toride!

Meteorologii avertizează asupra fenomenelor extreme: 159 de avertizări în luna iunie

De la începutul lunii iunie până acum meteorologii au emis 159 de atenționări nowcasting, două dintre acestea fiind de cod roșu.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

"Dacă e să sintetizăm ce s-a întâmplat în perioada 1 – 12 iunie, observăm că au fost două atenționări de tip nowcasting cod roșu, 85 cod portocaliu și 72 cod galben.

Adică 159 de atenționări nowcasting.

În 12 zile am avut opt avertizări generale. Duminică, atenționarea meteo de cod galben generală a fost amendată de 11 avertizări meteorologice de tip nowcasting de cod portocaliu.

Din punct de vedere al fenomenelor meteorologice severe se constată o mai mare frecvență și intensitate a acestora.

Iunie și mai au adus un număr însemnat de astfel de atenționări, am emis 160 de avertizări, din care 6 cod roșu în mai 2022, comparativ cu luna mai 2021 când au fost 180 din

care patru cod roșu.

Mai multă căldură în sistem climatic asociată cu o cantitate mai mare de umezeală generează tipuri de fenomene meteo severe specifice acestor condiții", a declarat, pentru digi24.ro, directorul ANM Elena Mateescu.

Citeste si: Prognoza meteo ANM luni, 13 iunie 2022. Meteorologii anunță temperaturi maxime de până la 32 de grade Celsius! Iată zonele unde va mai continuă să plouă!

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?