Cod galben de ploi torențiale și vijelii până joi, 19 septembrie. Sunt vizate 9 județe

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 18 sep 2024, 12:48

Conform meteorologilor, codul galben de ploi intră în vigoare joi, 19 septembrie, începând cu ora 03:00

Sursa: Pixabay

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de Cod galben pentru ploi torențiale, valabilă pentru 9 județe din România. Aceasta va fi în vigoare între 19 septembrie, ora 03:00, și 19 septembrie, ora 18:00.

Potrivit ANM, zonele vizate sunt Moldova și nordul Dobrogei, unde se așteaptă averse însemnate cantitativ. În unele regiuni, precipitațiile vor atinge 15-25 l/mp, iar pe alocuri pot depăși 30 l/mp.

Citește și: Meteorologii Accuweather anunță ploi de scurtă durată: Cum va fi vremea în țară joi, 19 septembrie 2024

Cod galben de ploi torențiale în România

Conform meteorologilor, codul galben de ploi intră în vigoare joi, 19 septembrie, începând cu ora 03:00 și se încheie la ora 18. 

„Fenomene vizate: averse însemnate cantitativ

Zone afectate: Moldova și nordul Dobrogei

În intervalul menționat, în Moldova și în nordul Dobrogei vor fi perioade cu averse. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15...25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp,” scrie ANM pe pagina de Facebook.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”

Inundațiile au produs dezastru în județele Galați și Vaslui

Morți, răniți sau luați de ape. Așa a sunat bilanțul de weekend-ul trecut din județele Galați și Vaslui, cele mai afectate de inundațiile masive care au pus stăpânire pe România timp de câteva zile. 

Citește și: Doi frați, luați de viitură chiar sub ochii rudelor, au fost găsiți două zile mai tarziu fără suflare. Oamenii din Galați sunt încremeniţi şi acum de groază

Inundațiile recente din județele Galați și Vaslui au avut efecte devastatoare asupra comunităților locale. Apele s-au retras, dar pagubele și pierderile umane provocate de viituri sunt acum uriașe. Mai multe persoane și-au pierdut viața, iar numeroase familii au rămas fără agoniseala de-o viață, fiind nevoite să facă față distrugerilor provocate de ape.

Guvernul a promis un ajutor de 10.000 de lei pentru fiecare familie afectată, însă oamenii se simt copleșiți de pierderi și spun că le este greu să își reconstruiască viețile de la zero.

Majoritatea locuitorilor din aceste județe depindeau de agricultură și creșterea animalelor, activități care au fost grav afectate de inundații.