Cod galben de vânt puternic în mai multe zone din țară. Furtunile au făcut deja prăpăd în unele localități

Author: Laura Macovei
Actualizat: 05 nov 2023, 10:57

Cod galben de vânt puternic în mai multe zone din țară. Furtunile au făcut deja prăpăd în unele localități

Sursa: PixaBay

După temperaturile neobișnuit de ridicate pentru perioada în care ne aflăm, furtunile și-au pus amprenta asupra unor localități din România, iar meteorologii au prelungit codul galben de vreme rea.

Meteorologii au transmis o nouă alertă de vreme rea, după ce ieri furtunile au făcut prăpăd în unele localități. 

Cod galben de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit avertizarea Cod Galben de vânt puternic în mai multe zone din ţară, valabil de duminică, 5 noiembrie, până luni, 6 noiembrie, ora 02. 

Sunt anunțate intensificări ale vântului în Banat, Crișana, vestul și nord-vestul Transilvaniei și în zonele montane cu viteze de 55 și până la70 km/h, iar seara și noaptea cu precădere în Carpații Orientali.

Citește și: Prognoza meteo ANM pentru ziua de sâmbătă, 4 noiembrie 2023, în țară: Care sunt zonele unde va ploua în prima zi din weekend

La altitudini mai mari de 1700 m, rafalele vor depăși 100 km/h. De asemenea, intensificări temporare ale vântului se vor semnala și în regiunile estice și sud-estice, cu viteze de până la 45-50 km/h.

În regiunile intracarpatice vor fi averse, cantitățile de apă depășind 15...20 l/mp.

Furtunile au făcut prăpăd în sud-estul țării 

Vijeliile au făcut prăpăd sâmbătă în sud-estul României. Oamenii au sunat disperați la 112, după ce mai mulți copaci au căzut pe carosabil, iar stâlpii de electricitate au fost afectați.  

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

În Constanța, oamenii au sunat la 112 din cauza pagubelor provocate de furtună. Ieri, județul Constanța s-a aflat sub cod portocaliu de vreme rea.

Citește și: Cum va fi iarna 2023-2024? Prognoza meteorologilor pentru lunile care urmează

În urma furtunilor, au fost avariate şi patru mașini, după ce mai mulți copaci au fost doborâți de vântul puternic.

Autoritățile i-au avertizat pe localnici să evite deplasările și să se adăpostească spre cel mai apropiat loc, în cazul în care nu se aflau acasă.

Vântul a avut ieri intensificări de până la 70 – 90 km/h. De asemenea, vântul a fost însoțit de averse torenţiale, descărcări electrice şi grindină.

Și locuitorii din Techirghiol au sunat disperați la 112 după furtuna de ieri.

Potrivit echipajelor ISU, aproape 30 de copaci au fost rupți, patru autoturisme avariate și mai mulți stâlpi de electricitate afectați.

Potrivit meteorologilor, un ciclon a adus furtuni cu tunete și fulgere și în România.