Cod galben de vânt puternic și furtună în aproape toată țara. Ce se întâmplă cu vremea în orele următoare?

Autor: B.H.
Actualizat: 13 iul 2020, 14:04

După zile cu vreme frumoasă și temperaturi ridicate, Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe avertizări cod galben de vânt puternic și furtuni.

Vremea se schimbă radical la început de săptămână, astfel că mai multe zone ale țării se vor afla sub cod galben de vânt și furtună în zilele următoare.

Cod galben de vânt puternic și furtună în aproape toată țara. Ce se întâmplă cu vremea în orele următoare?

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteo de manifestări de instabilitate atmosferică și intensificări ale vântului.

Aceasta intră în vigoare pe 11 mai, la ora 22 si este valabilă până pe 12 mai, ora 9.

În intervalul menționat, local în regiunile vestice, nordice și centrale și pe arii mai restrânse în rest vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice și izolat grindină. Aversele vor putea avea și caracter torențial, iar izolat cantitățile de apă vor depăși 15...20

l/mp. Vântul se va intensifica în cea mai mare parte a țării și se vor înregistra la rafală viteze cuprinse, în general, între 45 și 55 km/h, iar la munte va sufla cu peste 70...80 km/h.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cod galben de vânt și furtună

În Oltenia, Transilvania, vestul și centrul Munteniei (județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și Municipiul București), în intervalul 12 mai, orele 9-23, vântul va sufla cu putere, iar la rafală va atinge viteze de 55 și 65 km/h și izolat peste 70 km/h. În zona montană înaltă vântul va sufla tare, cu peste 90...100 km/h.

În zonele deluroase și montane, precum și în centrul teritoriului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice și izolat grindină.

Aversele vor putea avea și caracter torențial, iar izolat cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp. 

Codul galben se menține în același interval de timp și pentru Moldova, Dobrogea și în estul Munteniei (județele Buzău, Brăila, Ialomița și Călărași) unde local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin vijelii, intensificări ale vântului cu viteze, în general, cuprinse între 65...75 km/h, grindină și averse ce pot avea și caracter torențial și descărcări electrice. 

Citeste si: Noi reguli pentru călătoriile cu trenul. „Este interzisă...”

 

Taguri: